Tači: Koračajući zajedno sa Vašingtonom ostvarili smo naše težnje 1Foto: FoNet/AP

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se u Vašingtonu sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, a jedna od tema razgovora bio je dijalog između Kosova i Srbije, saopšteno je iz Tačijevog kabineta.

„Konačni mirovni sporazuma između Kosova o Srbije značiće mir za čitavu Jugozapadnu Evropu, okretanje prema budućnosti, kao i razvoj i prosperitet“, rekao je Tači, prenosi Glas Amerike.

Saopšteno je i da je on izrazio duboku zahvalnost naroda i kosovskih institucija zbog konstantne podrške Sjedinjenih Američkih Država tokom poslednjih decenija.

„Podržali ste nas u najtežim i najboljim našim danima. Naša zahvalnost je doživotna“, izjavio je Tači. Prema navodima iz saopštenja Tačijevog kabineta, on je Majku Pompeu preneo da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki svoj korak sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Koračajući zajedno sa Vašingtonom ostvarili smo naše težnje“, ukazano je saopštenju posle sastanka Tačija i Pompea. Glas Amerike prenosi da je prethodno zamenik američkog sekretara odbrane Dejvid Norkvist u Vašingtonu razgovarao sa Tačijem.

Norkvist je istakao da je za bezbednost u Jugoistočnoj Evropi vitalno da Kosovo što pre postane član NATO, saopšteno je iz Tačijevog kabineta.

Tači je zahvalio Norkvistu na podršci Bezbednosnim snagama Kosova, založivši se za još intenzivniju saradnju. „Kosovo ima svoju profesionlanu vojsku, po NATO standardima, koja je spremna za učešće u humanitarnim i mirovnim misijama u svetu, rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je kosovski predsednik.

Predsednik Kosova Hašim Tači boravi u Sjedinjenim Država u poseti tokom koje je do sada razgovarao sa Metjuom Palmerom, izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Učestvovao je i u dve debate, u Atlantskom savetu i Brukings institutu, i susreo se sa prestavnicima Heritidž fondacije i Vilson centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari