Linkovi

Marija Šarapova objavila da završava karijeru


ARHIVA - Marija Šarapova sa trofejem pobednika turnira u Rimu 2012. godine (Foto: AFP/Andreas Solaro)
ARHIVA - Marija Šarapova sa trofejem pobednika turnira u Rimu 2012. godine (Foto: AFP/Andreas Solaro)

Ruska teniserka Marija Šarapova, petostruka grand slem šampionka i jedna od najplaćenijih sportistkinja u istoriji, saopštila je da se povlači iz profesionalnog tenisa, u autorskom tekstu koji su objavili poznati časopisi "Veniti fer" (Vanity Fair) i "Vog" (Vogue).

"Nova sam u ovom, zato mi oprostite. Tenise - ovo je moje zbogom", napisala je, između ostalog Šarapova u oproštajnom tekstu.

Njena odluka da prekine profesionalnu karijeru nije veliko iznenađenje, jer je u poslednje tri godine, od povratka na teren, posle 15-mesečne suspenzije zbog uzimanja zabranjenog leka meldonijuma, bila bleda senka veliker šampionke.

Bivša najbolja teniserka sveta odigrala je sam dva meče od početka 2020. i pala na 373. mesto svetske rang-liste.

"Gledajući unazad, shvatam da je tenis bio moja planina. Staza je bila prepuna dolina i zaobilaznica, ali pogledi sa vrha bili su neverovatni", napisala je 32-godišnja Ruskinja i dodala:

"Posle 28 godina i pet grand slem titula, međutim, spremna sam da se popnem na drugačiju planinu, da se takmičim na drugajiem terenu".

Rođena u Sibiru, a odrasla u Sočiju, Šarapova je prvi veliki uspeh na svetskoj teniskoj sceni ostvarila 2004. godine, kada je sa 17 godina osvojila Vimbldon. Grand slem (titule na sva četiri turnira velike četvorke - Australijen open, Rolan Garos, Vimbldon i Ju Es Open) kompletirala je u Parizu 2012.

Otvoreno prvenstvo Francuske osvojila je i dve godine kasnije, što joj je poslednja grand slem titula u karijeri, u kojoj je od nagrada na turnirima zaradila skoro 40 miliona dolara (38,7). Ta suma je međutim, dramatično manja u odnosu na zaradu koju je ostvarila od reklamnih ugovora, zahvaljujući kojima ju je poslovni časopis "Forbs" 11 godina zaredom imao na vrhu liste najplaćenijih sportistkinja sveta.

Pre 15 godina, Šarapova je postala prva Ruskinja na vrhu WTA rang-liste. Ju Es Open je osvojila 2006, Australijen open 2008.

Predsednik WTA tura Stive Sajmon rekao je da će "mnogo nedostajati milionima svojih vernih navijača širom sveta".

XS
SM
MD
LG