Premijerka Brnabić u Loznici: Tražimo partnera za proizvodnju koja će podići ekonomiju Srbije

Tanjug

26. 02. 2020. u 16:01

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto u nastavku saradnje na projektu "Jadar" planiraju da zajedno traže potencijalnog strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila

Премијерка Брнабић у Лозници: Тражимо партнера за производњу која ће подићи економију Србије

Foto Vlada Srbije / S. Miljević

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto u nastavku saradnje na projektu "Jadar" planiraju da zajedno traže potencijalnog strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila, izjavila je danas predsednica vlade Ana Brnabić.

Premijerka kaže da će taj, treći partner koristiti litijum i sve ostalo iz hemijskog postrojenja kompanije Rio Tinto, kao osnovu za dalji, finalni proizvod, za koji kaže da će podići i ukupnu srpsku ekonomiju.

"Na korak smo i do konkretnih sastanka sa određenim kompanijama koje smo identifikovali. To je jedna važna komponenta ovog projekta", rekla je Brnabić.

Navela je da se nada da smo danas jedan veliki korak bliži investicionoj odluci kompanije Rio Tinto o izgradnji hemijskog postrojenja, čiji početak izgradnje može da se očekuje krajem 2021. godine.

"To će za Loznicu i za ovaj region značiti da imamo postrojenje koje je 20 odsto veće od trenutne Rafinerije NIS-a u Pančevu, dužine 2,6 kilometara, širine 1,6 kilometara i to je samo pokazatelj koliko je ovo važno", poručila je Brnabić.

Brnabić je tu kompaniju posetila kako bi, kaže, zajedno sa partnerima iz Rio Tinta obeležili kraj jedne važne faze u ovom projektu i nastavak projekta.

"Ovo je potencijal koji je važan ne samo za Loznicu, već za čitavu zemlju", rekla je Brnabić i naglasila da je projekat koji sprovodi Rio Tinto Srbiju već stavio na svetsku mapu, te da on zaista može da promeni našu zemlju.

Premijerka kaže da za nju postoje potencijalno tri velika dodatna sledeća datuma koji su važni za Srbiju.

Navela je da bi ogroman uspeh za Srbiju bio dogovor sa kompanijom Rio Tinto da svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje rade u njihovom postrojenju, istraživačkom centru u Australiji preseli u Srbiju.

"Druga velika stvar će svakako biti početak izgradnje postrojenja, Nadamo se da to može da bude krajem 2021. godine i treća velika stvar, kada zajedno nađemo i potpišemo ugovor sa trećim partnerom", rekla je Brnabić.

U radnoj poseti kompaniji Rio Tinto, povodom završetka geoloških istraživanja u okviru Projekta "Jadar", pored predsednice vlade, bili su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Rad na Projektu "Jadar" podrazumeva rad na novom mineralu, inovativnu tehnologiju prerade i projektna rešenja za grinfild rudarski i industrijski kompleks.

Prioritet je da se obezbede dugoročna rešenja za modernu, bezbednu i održivu eksploataciju i metaluršku preradu minerala, sa ciljem dobijanja visokokvalitetnog litijum karbonata za litijumske baterije.

Vlada je nedavno odobrila Prostorni plan za projekat "Jadar" i opredelila sredstva za početak izgradnje neophodne putne infrastrukture.

Sledeća faza razvoja projekta podrazumeva pripremu Elaborata o resursima i rezervama i završetak trenutne faze studije.

Ekološke i druge dozvole, kao i obezbeđivanje putne i komunalne infrastrukture neophodne za izgradnju ovog velikog i modernog industrijskog kompleksa, takođe su u fokusu tokom sledeće faze razvoja projekta.

Marni Finlajson, generalna direktorka kompanije Rio Sava Exploration, ćerke firme kompanije Rio Tinto u Srbiji, rekla je da su dostignuća te kompanije u Srbiji rezultat inovativnog pristupa koji zastupa.

"Vredno radimo na tome da blagovremeno završimo radove i u najboljem interesu kako Srbije tako i kompanije. Rio Tinto čvrsto veruje da je budućnost sa niskom emisijom ugljen-dioksida moguća i da su litijum i Projekat "Jadar" ključni elementi ove vizije", rekla je Finlajson.

Kompanija Rio Tinto je do sada izbušila i analizirala više od 200 kilometara uzoraka jezgra i sprovela više od 2.000 testova kako bi razvila inovativnu tehnologiju prerade jadarita, a kako je saopšteno, ovo je jedan od nekoliko projekata sa najvećim potencijalom za rast u okviru kompanije, koja najvaljuje da nastavlja istraživanja i ulaganje u Projekat "Jadar."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ivan

28.02.2020. 20:22

I ovaj rudnik će prodati strancima, Srbija će na kraju biti ko afričke kolonije. Jezivo.