Svet

0

Grčka prijavila prvi slučaj osobe zaražene koronavirusom

Autor: IG

Izvor: Beta

Grčka prijavila prvi slučaj osobe zaražene koronavirusom

Izvor: Foto: Beta/AP/Giannis Papanikos

"Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u našoj zemlji", napisao je na svom Tviter nalogu grčki ministar zdravlja Vasilis Kikilijas.

On je rekao da je obzirom na situaciju u Italiji, zemlji koja je blizu i najviše je pogođena epidemijom koronavirusa u Evropi, moglo očekivati da će se pojaviti takav slučaj i dodao da je zemlja potpuno dobro pripremljena i da "nema nikakvog razloga za paniku".

Zaražena žena je u bolnicu u Solunu i u dobrom je zdravstvenom stanju, rekao je portparol ministrstva Sotiris Ciordas na konferenciji za novinare. Rekao je da je prati prati grupa lekara visokog nivoa.

Po rečima portparola njeni bližnji će biti stavljeni u karantin a grčki zvaničnici se trude da utvrde sa kim je ona bila u kontaktu.

On je rekao da svi koji su putovali u severnu Italiju treba da budu obazrivi i da u slučaju da se pojave simptomi zaraze treba da ostanu kod kuće i obaveste zdravstvene službe.

Grčka vlada je juče preventivno objavila niz zaštitnih mera, koje između ostalog predviđaju zatvaranje javnih prostora kao i restrikcije saobraćaja, a bile bi aktivirane u slučaju da stigne epidemija koronavirusa.

U ukazu usvojenom sinoć mere uključuju i moguću privremenu zabranu putovanja u zemlje i iz zemalja gde ima veliki broj zaraženih, kao i rekvizicija ležajeva u hotelima i privatnim klinikama.

Takođe se predviđa da se odobri privremeno zatvaranje pokrivenih prostora za javno okupljanje, kao što su škole, verski objekti, bioskopi, pozorišta, fiskulturne dvorane i firme.

Grčki olimpijski komitet je u ponedeljak saopštio da su razgovarali o alternativnim planovima u slučaju epidemije za ceremoniju paljenja plamena za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Prema tradicionalnom ritualu plamen za Olimpijske igre u Tokiju treba da bude upaljen 12. marta na ceremoniji u ruševinama drevnoj Olimpiji. Grčki deo štafete sa plamenom treba da traje osam dana pre nego što plamen bude predat organizatorima Tokijskih Olimpijskih igara 19. marta u Atini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR