Svijet

Poruka iz Rima: Ne širiti paniku i dezinformacije oko virusa korona

Poruka iz Rima: Ne širiti paniku i dezinformacije oko virusa korona
Foto: Tanjug/AP | Poruka iz Rima: Ne širiti paniku i dezinformacije oko virusa korona

RIM - Predstavnici EU, italijanskih vlasti, Svjetske zdravstve organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti sa sastanka u Rimu poručuju danas da se ne treba rukovoditi panikom već zdravim razumom kada je reč o virusu korona, odnosno COVID19.

”Ozbiljno uzimamo i situaciji i virus, ali istovremeno treba imati na umu i podatak da 4 od 5 pacijenata zaraženih COVID19 pokazuju blage simptome i oporavljaju se”, kaže direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

Hans Kluge je na sastanku u Rimu prenio najnovije informacije koje govore da u 33 zemlje širom svijeta trenutno ima 80.980 zaraženih osoba COVID 19 virusom.

Kluge dodaje da je od ukupnog broja zaraženih njih čak 96,5 procenata u Kini.

”Smrtnost je dva procenta, a u Kini sada i jedan procenat. U pitanju su uglavnom osobe starije od 65 godina, oslabljenog imuniteta koji pate i od drugi bolesti”, navodi Kluge.

Direktor u Svjetskoj zdravstvenoij organizaciji pozvao je građane Italije da zaštite ”sebe i druge” tako što će da prate preporuke nadležnih državnih organa i da paze na zdravlje posebno dok su na putu.

”Zdrav razum, higijena ruku vodom i sapunom i kada kašljete to činite u maramicu koju ćete bezbjedno odložiti”, preporučio je Kluge.

Hans Kluge je naglasio važnost zaštite i informisanja zdravstvenih radnika koji su ”prvi na udaru” virusa.

Pored toga on je podvukao i ulogu medija u trenutnoj situaciji sa Korona virusom.

”Uloga medija je od kritičnog značaja. Ovo je vrijeme za tačno i etičko informisanje bazirano na proverenim izvorima. Novinari su takođe dio rada u cilju zaštite javnog zdravlja”, naglašava Hans Klude.

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakidis takođe upozorava na opasnost od dezinfomacija u pogledu novog virusa i njegovog širenja.

”Situacija jeste za brigu, ali nema mjesta panici. Moramo biti oprezni kada je riječ o dezimformacijima i ksenofobnim izjavama koje dovode u zabludu građane istovremno dovodeći u pitanja napore vlasti”, kaže Kirijakidis.

Ona je naglasila da EU radi na koordinaciji sa i među zemljma članicama kao i da će svima biti obezbjeđana sva neophodna podrška u borbi protiv epidemije.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kažu da se još radi na utvrđivanju informacija o prirodi virusa COVID19.

Direktorka Centra Andrea Amon navodi da su u EU u toku pripreme za različite scenarije pa i onaj o širenju klastera virusa na druge zemlje članice.

”Zemlje čalnice će već ove nedjelje dobiti pamflete sa informacijam koje mogu proslijediti svojim građanima”, kaže Amon.

Ona navodi da je pored ključne koordinacije među zemljam članicama EU u stalnim kontaktima sa Kinom, Kanadom, SAD i Afrikom u cilju praćenja, prevencije i suzbijanja epidemije COVID19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije