Dug put od optužnice do suđenja u Specijalnom sudu za zločine OVK

Nova faza u radu Haškog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova počela je imenovanjem sudije za prethodni postupak i njegovo sagledavanje ponuđenih dokaza tužilaštva u dostavljenim optužnicama. Sastavni deo tog stepena aktivnosti biće objavljivanje i prvih optužnica, jer na osnovu njih treba da uslede sudski procesi.

U novoj fazi aktivnosti u Specijalnom sudu, u glavnoj ulozi je sudija za prethodni postupak. On treba da razmotri optužnice i na osnovu čega su podnete. Prištinski advokat Artan Ćerkini, akreditovan u Specijalnom sudu, rekao je već da je specijalni tužilac podneo jednu ili više optužnica sudu.

Prema Pravilniku o dokaznom postupku, predsednik Suda mora da imenuje sudiju za prethodni postupak, koji je dužan da pregleda optužnicu i da se uveri da u dokazima iz optužnice postoji osnovana sumnja da je optužena osoba počinila to krivično delo.

"Ako je sudija za prethodni postupak uveren da postoji osnovana sumnja, potvrđuje optužnicu", rekao je Ćerkini medijima u Prištini.

Odabir i zaduženja sudije za prethodni postupak 

Predsednica specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za sudiju za prethodni postupak. Odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalnih komora Kosova.

Prema Ćerkiniju, zadatak sudije u toj fazi biće utvrđivanje da li su prikupljeni dokazi u skladu sa zakonskim odredbama i pravilnikom, jer se u protivnom proglašavaju neprihvatljivim.

"Dakle, on mora da odluči da li postoji osnovana sumnja da je delo počinjeno i da su dokazi pribavljeni na zakonit način. Ako potvrdi optužnicu, tek nakon potvrde, ona će biti objavljena. Međutim, Uredba predviđa mogućnost da optužnica iz različitih razloga ne bude objavljena ni nakon potvrde", rekao je Ćerkini.

Dodaje da nije poznato kada će optužnice biti potvrđene ili ne, jer to zavisi od obima dokaza koje je priložio specijalni tužilac.

"Koliko vremena će sudiji trebati da razmotri optužnicu zavisi od obima optužnice i količine raspoloživih dokaza", objašnjava prištinski advokat.

Ukazuje i na to da paralelno sa novom fazom u radu Specijalnog suda, istražni postupak može da se nastavi za ostale osumnjičene za koje tužilac još uvek nije pronašao dokaze koji zadovoljavaju standard osnovane sumnje.

"Kada smatra da je dostigao taj standard, podnosi optužnicu", objasnio je Ćerkini.

Koliko može da traje potvrđivanje optužnica u Specijalnom sudu 

Poslovnikom o radu i dokazima nije određeno vreme kada optužnica može da bude potvrđena.

Međutim, peta tačka pravilnika 85 kaže da "sudija za prethodni postupak određuje datum svoje odluke, koji će, bez obzira na pojedinosti predmeta, biti najkasnije šest meseci nakon podnošenja optužnice i pratećeg materijala".

Uredba dalje pojašnjava da se podnošenje optužnice i pratećeg materijala vrši na poverljiv način, dok ti dokumenti između ostalog sadrže i ime i lične podatke osumnjičenog.

Ako nakon pregleda materijala sudija potvrdi optužbe u celosti ili delimično, tada "osumnjičeni postaje optuženi", za kojim "sudija može da izda nalog za hapšenje ili obelodani proces".

Nepotvrđivanje neke od tačaka optužnice ne sprečava specijalnog tužioca da podnese izmenjenu optužnicu, niti da tu tačku uključi u optužnicu koja je podržana novim dokazima.

Početak suđenja pred Specijalnim sudom za zločine koje su tokom sukoba na Kosovu počinili pripadnici bivše OVK više je puta najavljivan u prethodnih nekoliko godina.

Do sada je tužilaštvo ispitalo je nekoliko stotina bivših pripadnika OVK, uključujući i niz regionalnih i lokalnih komandanata.

Za sada, međutim, nije poznato ko će se od bivših pripadnika te formacije naći pred sudom.

Sud za procesuiranje zločina bivše OVK osnovan je 2015. godine, podrškom poslanika kosovske skupštine.

Iako osnovan kao kosovski sud, sedište i sve procesne radnje odvijaju se u Hagu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво