Godišnjica avionske nesreće u kojoj je poginuo Boris Trajkovski

U Severnoj Makedoniji obeležava se 16 godina od avionske nesreće u kojoj su poginuli tadašnji predsednik te zemlje Boris Trajkovski i članovi delegacije – savetnici njegovog kabineta, obezbeđenje i posada.

Iz makedonske vlade navode da će ministar dijaspore Edmong Ademi predvoditi vladinu delegaciju na obeležavanju godišnjice smrti Trajkovskog u Mostaru, kod Rotimlja, gde se dogodila avionska nesreća.

Na obeležavanju godišnjice na mestu nesreće najavljeno je prisustvo i predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine i grada Mostara.

Vladine delegacije će položiti cveće i na spomeniku predsednika Borisa Trajkovskog u njegovom rodnom mestu Strumica, kao i na grobu Trajkovskog na gradskom groblju u Skoplju.

Boris Trajkovski poginuo je 26. februara 2004. godine u avionskoj nesreći. Putovao je na ekonomsku konferenciju u Mostaru.

Avion je leteo kroz gustu maglu i obilne kiše, a zatim se srušio na obronku planine u jugoistočnoj Hercegovini. Niko od preostalih osam putnika nije preživeo udar, koji je letelicu razbio u tri komada.

Avion se srušio na području koje je minirano tokom rata u BiH devedesetih, što je značajno ometalo napore u spasavanju.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće zaključila je da su avionsku nesreću prouzrokovali propust posade, loše održavanje aviona i nepovoljni vremenski uslovi.

Nakon smrti Trajkovskog organizovana je državna sahrana u njegovu čast i na njegovom nadgrobnom spomeniku stoji stih iz Biblije "Blago mirotvorcima, oni će se zvati Božiji sinovi". Na sahrani Borisa Trajkovskog je bilo oko 50 delegacija iz celog sveta.

Njegova porodica nastavila je sa održavanjem Fondacije "Boris Trajkovski".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво