Partizan posle devet godina sa vrha čeka završnicu, Zvezda bez ikakvih računica, Mega sa Mornarom kao za goli život

Vreme čitanja: 5min | uto. 10.03.20. | 14:44

Ostalo je još jedno kolo do kraja Jadranske lige

Pretposlednje kolo Jadranske lige za srpske klubove razrešilo je određene dileme i pokrenulo novu problematiku s kojom će morati da se nose Crvena zvezda i prevashodno Mega Bemaks. Partizan je potvrdio kvalitet i ligaški deo sezone završava na vrhu tabele prvi put posle devet godina, Crvena zvezda je izdanjem u Železniku pokazala da ne razmišlja ni o kakvim kalkulacijama i računicama, dok Megu čeka borba za goli život protiv Mornara na Novom Beogradu. 

Parni valjak prvi put u novom formatu regionalnog takmičenja ima prednost domaćeg terena do kraja učešća, baš kao što je to slučaj i u Evrokupu. Andrea Trinkijeri je posle utakmice s Megom pohvalio zalaganje kompletnog tima i čestitao igračima na dobro odrađenom poslu, ukazavši da je njihova energija dovela do toga da Partizan kolo pre kraja overi prvo mesto. To stručnom štabu crno-belih daje mogućnost da poslednje kolo u Zagrebu protiv Cibone dočeka potpuno rasterećeno i, što je najvažnije, s opcijom da se u petak obori minutaža nosiocima igre kako bi što spremniji dočekali četvrtfinale Evrokupa i susret protiv Uniksa iz Kazanja. 
“To je dobar posao mojih igrača koji su celu godinu peglali. Nedostajala su nam tri igrača, peglali smo, nismo bili sjajni, ali smo dobili utakmicu. Moramo njima reći bravo. Zadovoljan sam zbog njih”, izjavio je Trinkijeri.

Izabrane vesti

Lekarski tim Partizana će do Uniksa biti u trci s vremenom kako bi se na vreme oporavili roviti Rade Zagorac, Kori Volden i Stefan Birčević.
“Uvek se tako dogodi kada dođe 10 dana pred veliku seriju, uvek ti se male stvari dese. Par zglobova, jedno rame i nadam se da će se brzo vratiti. Treneri gube utakmice, igrači dobijaju utakmice. Zadovoljan sam što je ekipa u stanju da igra na isti način i bez tri važna igrača, i to je dobra stvar. Ali, želimo da se brzo vrate”.

Dobra stvar za Parni valjak jeste uspon forme poslednjeg pojačanja Brajana Angole. Bivši igrač Ostendea iskoristio je prostor i za 25 minuta na parketu skupio 16 poena (8/8 slobodna bacanja), te sedam uhvaćenih lopti i po jednu asistenciju i ukradenu loptu. Slična priča je i sa Džejmsom Mekaduom, koji je još jednom odigrao na iskustvo i izvukao neke lake poene pod košem. Trinkijerija i njegove saradnike može da hrabri i uzlazna putanja Nemanje Gordića koji posle oporavka od povrede odigrao prepoznatljivu rolu i bio važan šraf pobede.

Još nije jasno koga će Partizan dočekati u plej-ofu. To bi mogla da bude i Crvena zvezda, ali pod uslovom da crveno-beli u poslednjem kolu izgube od Zadra u Beogradu, te da Mornar dobije Megu, a Cedevita Olimpija Krku kao gost. Stvorio bi se krug gde bi sve tri ekipe imale isti skor, a onda Mornar najbolji odnos u krugu, pa Zvezda i onda Cedevita. Takav rasplet u ovom trenutku ne deluje nimalo realno. Ekipa Dragana Šakote utišala je sve zagovornike “teorije“ da će protiv FMP u Železniku kalkulisati i možda čak juriti varijantu da izbegne dvoboje protiv Budućnosti kako bi se u polufinalu ukrstila koplja sa Partizanom. 

Iskusni trener dobio je utakmice baš ono što je i želeo – rasteretio je odgovornosti nosioce igre, rasporedio minutažu i vratio Čarlsa Dženkinsa koji se izgleda potpuno oporavio od istegnuća ligamenta. Zato je uzeo 17 minuta i delovao kao da povrede nije ni bilo. Kevin Panter odigrao je samo 14 minuta, Dejan Davidovac 11, Stratos Perperoglu je dobio priliku da malo podigne ritam i vrati automatizam, dok je Boriša Simanić potvrdio da može da bude koristan po tim, ali ne unutra gde bi trebalo najviše da orbitira i koristi atletske predispozicije, već na šutu spolja.
Rekao bih da je značaj ove utakmice nama bio veći i to se videlo naročito u prvom poluvremenu kada smo bili mnogo angažovaniji i napravili neku razliku. Sa druge strane FMP u ovom trenutku nema neke veće ciljeve i zato je tako izgledala utakmica. Što se nas tiče imamo još jednu utakmicu koju moramo da pobedimo i teoretski da završimo u plej-ofu po svoj prilici na poziciji tri“, rekao je Šakota, a prenosi Sport klub.

Crvenu zvezdu u sredu čeka put za Madrid, gde će u četvrtak odigrati meč 29. kola Evrolige protiv Reala, a po povratku sledi Zadar koji je zakazan za ponedeljak od 18 časova i ta utakmica zatvoriće prvu fazu ABA lige. Za stručni štab može da bude važno to što je tim ponovo u usponu, što se videlo protiv Makabija prošle sedmice, a dobra utakmica u Madridu podigla bi samopouzdanje pred start polufinala čije će se prve utakmice odigrati između 27. i 30. marta.

Megi će susret sa Mornarom biti kao borba za život. Kada bi se liga završila s aktuelnim stanjem na tabeli, napravio bi se krug između Krke, Mege i Zadra. Tim Dejana Milojevića išao bi u baraž, Krka izborila opstanak zbog najboljeg skora u krugu, a Zadar išao u drugu ligu. Ono što Megi garantuje opstanak je jedino i isključivo pobeda! To nije bilo realno u gostima Partizanu u situaciji kada je i crno-belima bilo važno da overe prvo mesto na tabeli. Nije, doduše, da će bivši osvajač Kupa Radivoja Koraća imati mnogo lakši posao protiv Mornara kome visi plasman u plej-of, ali igraće pred svojom publikom u domaćem ambijentu, mada je sastav Mihaila Pavićevića nedavno bacio na kolena Cedevitu Olimpiju u Ljubljani...
"Mislim da smo odigrali dobar meč protiv Partizana, sve vreme smo bili u egalu. Nosili smo se dobro, dok nam glavni igrači nisu ušli u problem sa ličnim greškama i onda je Partizan tu prelomio utakmicu. Partizan je šutirao izuzetno dobro, 15 trojki sa 53 odsto realizacije šuta i to je uz kontrolu skoka koju su imali sigurno jedan od razloga pobede. Ne mogu da kažem da sam nezadovoljan kako je moja ekipa izgledala, jer, na kraju krajeva, Partizan je kvalitetnija ekipa, a mi smo uspeli da se nosimo sa njima do pred sam kraj i da držimo utakmicu zanimljivom. Partizanu želim sreću u nastavku Evrokupa i ABA lige", rekao je Milojević i dodao:
"Mi da bi izbegli baraž moramo da pobedimo Mornar, a njima je potrebna pobeda za plej-of, verujem da će biti zanimljiva utakmica. Teško će biti da ispadnemo jer bi Krka morala da pobedi Cedevitu a Zadar Zvezdu u Beogradu, što je teško, a i mi da izgubimo od Mornara. Digli smo formu, dobro igramo u poslednje vreme i bez obzira što je Mornar kvalitetnija ekipa, verujem u svoje igrače i da ćemo pobediti u tom meču".

Srbija je na dobrom putu da i naredne sezone ima četiri kluba u Jadranskoj ligi, s tendencijom da se taj broj poveća u slučaju da čačanski Borac potvrdi ubedljivo prvo mesto na tabeli ABA 2 lige i konačno napravi iskorak... Što se plej-ofa tiče, sve su veće šanse da isti bude odigran bez publike kako bi se kontrolisalo širenje virusa korona, ali se čeka potvrda državnih vlasti učesnika regionalnog takmičenja.

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara