Capital.ba

Najbogatiji u jednom danu izgubili 120 milijardi evra

26.02.2020. / 9:00

VAŠINGTON, Pet stotina najbogatijih ljudi na svijetu izgubilo je u jednom danu ukupno 139 milijardi američkih dolara (više od 120 milijardi evra), a tržišta su se u ponedjeljak “zakočila” usljed strahovanja da će širenje virusa korona ugroziti globalnu ekonomiju, piše Blumberg.

banke

To je najveći gubitak za najimućnije stanovnike planete sa Blumbergove liste najbogatijih još od oktobra 2016. godine, kada je prvi put sprovedeno takvo istraživanje.

Bernar Arno, treći najbogatiji čovjek na svijetu i generalni direktor proizvođača luksuzne robe LMVH, izgubio je 4,8 milijardi dolara, a bez istog iznosa ostao je i direktor Amazona Džef Bezos.

Vlasnik Zare, Amansio Ortega, izgubio je četiri milijarde, a osnivač Fejsbuka Mark Cukerberg čak 3,48 milijardi dolara.

Račun ostalih milijardera sa liste prvih 10 je za najmanje 2,3 milijarde manji nego prije velikog gubitka.

Kina, koja je žarište virusa korona, čini 40 odsto svjetskog tržišta luksuzne robe.

Tržišni pad je naročito snažno pogodio akcije agencija koje organizuju krstarenja. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!