Capital.ba

Sanitarni proizvodi za žene uskoro besplatni

26.02.2020. / 8:45

EDINBURG, Škotski parlament juče je trebalo da odobri planove da sanitarni proizvodi budu dostupni svim ženama besplatno.

Time bi ta država postala prva na svijetu koja je to učinila. Tom odlukom bi proizvodi poput tampona i uložaka bili besplatni za sve žene u Škotskoj, dostupni na određenim javnim mjestima kao što su centri u zajednici, omladinski klubovi i apoteke.

Očekuje se da će plan proći svoje prvo glasanje u škotskom parlamentu, javlja Rojters.

Prijedlog zakona iznijela je poslanica Monika Lenon, koja je prvi put podnijela nacrt prijedloga 2017. godine. Očekuje se da će cijena te odluke biti oko 24,1 milion funti (28,84 miliona evra).

“To nisu luksuzni predmeti. Oni su zaista neophodni i niko u Škotskoj ne bi trebalo da bude bez proizvoda za menstruaciju”.

Škotska je 2018. godine bila prva vlada u svijetu koja je obezbijedila besplatne sanitarne proizvode u školama, na fakultetima i univerzitetima. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!