26. februar  2020. 08.12  →  17.16 | Izvor: Tanjug

U Francuskoj umrla i druga osoba od koronavirusa, u Grčkoj prva obolela pacijentkinja

PARIZ, BEČ, RIM -

U Francuskoj je umrla i druga osoba inficirana koronavirusom, saopštile su vlasti.

Preminuo je šezdesetogodišnji Francuz, koji je kasno sinoć u veoma ozbiljnom stanju pregledan u jednoj bolnici u Parizu, preneo je Rojters.

"Nažalost, preminuo je u toku noći", naveo je direktor Dzerom Salomon.

italija, koronavirus

U Francuskoj je od koronavirusa umrla još jedna osoba, a zaraženo je 17 ljudi.

Italijanka koja je preminula u Koruškoj nije bila inficirana

Turistkinja iz Italije koja je tokom noći preminula u austrijskom mestu Bad Klajnkirhajm nije bila inficirana koronavirusom.

Lekar hitne pomoć, koji je pozvan zbog smrti turistkinje u jednom kompleksu apartmana, naložio je, na osnovu mera koje je doneo Krizni štab austrijske vlade, testiranje na koronavirus.

Prema pisanju sajta "Kronen cajtung", svi testovi su bili negativni.

Nastavljena je pretraga uzroka smrti 56-ogodišnje žene.

U Grčkoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa

Prvi slučaj novog koronavirusa potvrđen je u Grčkoj, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U pitanju je 38-godišnja državljanka Grčke koja je doputovala iz oblasti na severu Italije, izjavio je predstavnik grčkog ministarstva Sotiris Ciodras, preneo je Rojters.

Grčka agencija ANA navodi da je slučaj potvrđen u Solunu.

Šestoro dece pozitivno na koronavirus

Šestoro dece pozitivno je na koronavirus, izjavili su danas neimenovani izvori italijanskoj novinskoj agenciji Ansa.

Većina slučajeva potiče iz "žarišta" u okrugu Lodi koji je u karantinu zbog epidemije u severnom delu Italije.

Najmlađa je četvorogodišnja devojčica iz Kastiljlone d`Ade, grada u oblasti u središtu epidemije i ona se nalazi u bolnici u Paviji.

Petnaestogodišnja dečak je u bolnici u Seriateu, u blizini Bergama, dva desetogodišnjaka, jedan iz Soresina, u blizini Kremone i drugi iz San Roka al Porta u okrugu Lodi, dobila su dozvolu da se vrate kući.

Pre nekoliko dana jedan 17-godišnjak i njegov školski drug bili su pozitivni na koronavirus.

Italija: Prvi pacijent oboleo od korona virusa zove se Matija

U Italiji još nije identifikovan nulti pacijent, ali jeste prvi, a to je 38-godišnji muškarac kojem je samo poznato ime - Matija i koji je zbog respiratornih problema bio hospitalizovan na odeljenju intenzivne nege u Kodonju, a trenutno se nalazi u bolnici San Mateo, 35 kilometara južno od Milana.

To je saopštio portparol italijanske civilne zaštite i dodao da je i njegova trudna supruga takođe pozitivna na koronavirus i da je hospitalizovana, ali da njeno stanje nije zabrinjavajuće, prenosi CNN .

U epidemiji koronavirusa do sada je umrlo više od 2.600 ljudi, uglavnom u Kini, odakle se proširila na 29 drugih zemalja.

Broj potvrđenih slučajeva premašio je 80.000.

Najteža situacija na evropskom tlu je u Italiji, gde je preminulo 11 ljudi, dok ih je više od 320 zaraženo.

U Nemačkoj potvrđen 17. slučaj koronavirusa

U Nemačkoj je potvrđen 17. slučaj koronavirusa, a reč je o muškarcu iz pokrajine Baden-Virtemberg, koji je bio pozitivan nakon puta u Milano, saopštilo je ministarstvo zdravlja te nemačke pokrajine.

U saopštenju koje je prosleđeno sinoć navodi se da je 25-godišnji muškarac, koji je najverovatnije zaražen tokom posete Italiji, kontaktirao vlasti nakon što su se kod njega pojavili simptomi slični gripu.

"On je bio pozitivan na virus KOVID-19 i biće u izolaciji u bolnici", kaže se u saopštenju.

Kako je sinoć preneo Rojters, to je 17. slučaj koronavirusa u Nemačkoj, a do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

List Rajniše post objavio je da je bračni par u zapadnoj državi Severna Rajna-Vestfalija primljen u bolnicu u Dizeldorfu pod sumnjom da su zaraženi koronavirusom i da je bar jedno od njih bilo pozitivno.

Švajcarska zbog koronavirusa zatvorila i vojnike u kasarne

Širenje koronavirusa u Evropi navelo je mnoge vlasti na neobične mere, što je slučaj i u Švajcarskoj.

Tako su u čelnici švajcarske vojske u kantonu Tesin, koji se graniči sa Italijom, naložile vojsci da ne napušta kasarne.

Vojno rukovodstvo je naredilo zabranu izlaska iz kasarne za sve pripadnike vojske u tom delu Švajcarske.

Time se želi sprečiti da se vojnici kreću među stanovništvom i tako zaraze koronavirusom.

Od ove mere pogođene su i vojne škole u Airolu, Monte Ceneri i Isone.

Skalfaroto: Strah je pogrešan, samo pratiti uputstva lekara

Italijanski podsekretar za spoljne poslove Ivan Skalfaroto apelovao je danas da se ne širi panika povodom širenja koronavirusa u Italiji i poručio da je neophodno strogo poštovati upozorenja i savete naučnika.

"Mislim da je uzbuna uvek pogrešna, scene poput 'pustošenja' supermarketa apsolutno su pogrešne. Važno je ponašati se u skladu sa preporukama lekara što pretpostavlja redovno pranje ruku i da se ne provodi previše vremena na mestima na kojima je puno ljudi", poručio je Skalfaroto na sajmu u Moskvi, prenosi italijanska ANSA.

Rusija je danas stavila pod nadzor putnike iz Italije, Južne Koreje i Irana da bi istražila eventualno prisustvo infekcije, podseća italijanska agencija.

"Ono što je prevashodno važno je da se spreči širenje koronavirusa. Mi u Italiji to radimo zahvaljujući preporukama lekara. Bilo kakav strah, uzbuna ili tome slično, da li dolazio od medija, javnog mnjenja ili čak i vlasti, negativan je i ne treba ga uzimati u obzir", zaključio je Skalfaroto.

Zbog sumnje na infekciju koronavirusom blokirana škola

Jedna škola u Beču je stavljena pod privremenu blokadu nakon što se kod nastavnice te škole pojavila sumnja da je zaražena koronavirusom.

Ona je, naime, nedavno boravila na severu Italije i pošto su se kod nje pojavili simptome moguće infekcije koronavirusom smeštena je u karantin, a policija je donela odluku da u karantinu bude i škola BGRG Albertgase, te do daljeg niko ne moći da je napusti.

Ministarstvo obrazovanja je saopštilo da će đaci i nastavnici biti testirani i da dok ne budu poznati rezultati testa roditelji ne mogu da dođu po svoju decu.

Portparolka bečke policije Irina Štajrer rekla je da je testiranje u toku navodeći da su đaci "opušteno" primili vest da moraju da ostanu u školi.

Takođe, privremeno je bila ograničena i sloboda kretanja stanovnika u okolini škole.

Tagovi