U planu jeftinije markice GSP za studente i učenike, kao i kupovina 10 električnih autobusa

Novosadska vlast planira da narednih nedelja, ukoliko budu imali vremena zbog predstojećih izbora, donese odluku o promeni tarifnog sistema GSP-a, čime bi se studentima i učenicima ponudile povoljnije cene godišnjih markica za prevoz.
U planu jeftinije markice GSP za studente i učenike, kao i kupovina 10 električnih autobusa
Foto: 021.rs

Odluka će se menjati jer, kako je objasnio gradonačelnik Miloš Vučević, uprkos tome što broj studenata i đaka u Novom Sadu ne opada, sve je manji broj kupljenih mesečnih markica za gradski prevoz. Smanjenjem cena markica za studente i učenike, oni bi se motivisali da uzimaju godišnje pokazne karte GSP-a umesto mesečnih.

"Naša ideja je da ne kupuju 10 mesečnih, nego da imaju ozbiljan popust i da kupuju godišnje. Biće nivelisane i cene markica za prigradske zone, ali sve mora prvo da se ekonomski proveri. Neko će možda reći da je ovo deo predizborne kampanje, ali moramo da radimo, a promenu tarifa sam najavio još pre šest meseci", naveo je Vučević.

Govoreći o GSP, gradonačelnik je naveo da bi iz Turske trebalo da počne da pristiže 30 mercedesovih solo autobusa na gas, a potom i 20 zglobnih autobusa na gas. On očekuje da će u aprilu ili maju promovisati 71 autobus, u koje spadaju oni koji treba da stignu, ali i oni koji su već tu.

Vučević dalje navodi da imaju i informaciju od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o kupovini još 28 do 30 autobusa na gas. Kako je pojasnio, u EBRD su ih informisali da je zbog velike potražnje za autobusima došlo do promena cena, pa za sedam miliona evra koliko imaju na raspolaganju, možda kupe jedno ili dva vozila manje od prvobitno planiranih 30.

Prvi čovek Novog Sada je dodao i da Grad planira da nabavi prvih 10 električnih autobusa jer imaju vrlo povoljne ponude od međunarodnih finansijskih organizacija. Kaže da odluka još nije doneta, ali da smatra da je vreme da Novi Sad ima ekološki prihvatljiv prevoz.

  • Keresi Tatjana

    26.02.2020 23:12
    Karlovčanka
    Pozdravljam ideju za jeftinije godišnje pretplatne karte za đake i studente, kao i za nabavku autobusa na gas i struju, samo kad ne bi bilo toliko providno da je to ipak predizborni potez. U nedelju uveče sam, vraćajući se iz Srbobrana, skoro sat vremena čekala bus za Sr. Karlovce i davila se u izduvnim gasovima. Novosađani bi mogli manje da koriste automobile, jer je vazduh užasno zagađen. Takođe, Karlovčanima starijim od 65 godina bi mnogo više značila godišnja pretplatna karta nego Novosađanima, jer je cena pojedinačne karte 135, a ne 65 dinara.
  • Trudnica

    26.02.2020 19:59
    8. Mesec
    Danas uredno udjem na prva vrata da platim kartu za 2. Stanice, a vozac me pita jel do Karlovaca, kazem ne, gradsku, na sta mi on drsko odgovara a dokle to ides kad ti treba gradska?!?!?
    Sto se tice djaka, ne vozi se manje djaka i studenata nego ih manje placa karte, udje na poslednja vrata, sedne i gledaju kroz prozor ili u telefon dok ja ili druge trudnice sa stomacinom stojimo pored njih.
    Autobusom samo u slucaju nuzde, i danas bih peske da nije kise..
  • Luna

    26.02.2020 19:02
    Tram
    Tramvaj uvesti odma prva linija koja se isplati je Futog, Veternik,centar a druga Klisa, big centra,centra,most slobode i tako dalje znaci zastita prirode i nema zagadenja ali tramvaj nece u Srbiji jer se uzima veliki porez za gorivo a stanovnistvo umire i iseljava se

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti