(© AFP)
(© AFP)

Bio je član Realovih Galaktikosa, tukao 10 piva na dan i pušio, propao... A onda mu je žena uzela karticu

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.03.20. | 22:41

Kako se brzo pojavio, tako je kasnije i nestao

Brazil je zemlja koja je fudbalu dala najviše zvezda poput Pelea, Garinče, Sokratesa, Rivelina, Žairzinja, Zika, Romarija, Ronalda, Rivalda, Ronaldinja... A bilo je i još više kratkotrajnih brazilskih senzacija koje bi se pojavile niotkud, brzo zasijale i još brže se ugasile.

Jedan od njih je bio desni bek Sisinjo koji je zaludeo fudbalsku planetu 2005. godine kada se na Kupu konfederacija u Nemačkoj pojavio u reprezentaciji Brazila kao Kafuov naslednik. Očarao je brojne evropske klubove, a najuporniji je bio Real Madrid koji ga je odmah kupio i čekao na njegov dolazak do sledeće zime.

Izabrane vesti

Bio je to period kada se završavala era Galtikosa u Madridu. Iz Reala su otišli Luis Figo i Majkl Oven, ali su tu i dalje bili Ronaldo, Zinedin Zidan, Dejvid Bekam, Raul, Roberto Karlos, Robinjo... Sisinjo je došao u najekskluzivniju svlačionicu svetskog fudbala kao projektovani naslednik Mičela Salgada i čak ostavio dobar utisak na prvih nekoliko utakmica. Bio je standardan polusezonu, a onda je nestao. U sledećoj sezoni je odigrao samo sedam utakmica. Mnogima je bilo čudno šta se desilo sa Sisinjom.
„Počeo sam da pijem kada sam imao 13 ili 14 godina dok sam bio u Botafogu. Rekli su mi da je pivo dobro i pio sam ga. Kako sam počeo, tako nisam prestao sve do trideset i neke godine. Skoro 20 godina sam pio alkohol. Pio sam po 10 piva dnevno. Na početku sam pio samo pivo jer nisam imao para za nešto drugo, ali kada sam potpisao za Atletiko Mineiro, počeo sam da pijem sve. I da pušim. Pušio sam od 1999. do 2010. godine. Pušio sam samo kada pijem, ali problem je što sam pio svaki dan“, kaže danas Sisinjo u ispovesti za brazilske medije.

Već posle godinu i po dana je iz Reala prešao u Romu. Ali i tamo se ugasio posle jedne sezone. Bio je član kluba ukupno pet sezona ali u poslednje četiri godine ugovora nije igrao ili je bio na pozajmicama u Sao Paulu, Viljarealu i Resifeu.
„Uvek sam voleo fudbal, ali u jednom trenutku se ta ljubav izgubila. Bog mi je dao talenat, ali nisam umeo da ga iskoristim na pravi način. Više nisam osećao zadovoljstvo kada istrčim na teren. Imao sam tada 30 godina i igrao za Romu“.

Karijeru je oživeo kada je imao 33 godine i kada je potpisao za turski Sivas u kojem je igrao standardno i dobro naredne tri sezone. Međutim, nije Sivas taj koji ga je spasao.

Sisinjo je u Rimu pred odlazak iz Rome upoznao suprugu Marijanu koja mu je promenila život.
„Supruga me je ohrabrila da prestanem da prijem. Pomogla mi je da pronađem božje reči i tako sam se promenio. Pre nje mi je opsesija bila i kupovina firmirane garderobe. Trošio sam mnogo para na to. Marijana me je naučila da se kontrolišem. Marijana je ta koja kontroliše bankovne račune. Ja imam samo debitnu karticu koja može lako da se oduva i onda nemaš ništa. I dalje volim šoping, ali mi Marijana ne dozvoljava da pređem granicu“.

Iako deluje kao tužna priča o propalom fudbaleru koji je propio i proćerdao velike pare, Sisinju se to nije desilo. Zahvaljujući ocu koji je bio vozač kamiona.
„Uprkos svim ludostima koje sam napravio, investirao sam novac u neke dobre stvari. Davao sam 80 odsto plate ocu koji je uspeo pametno da ga uloži. Preostalih 20 odsto sam baš spržio. Srećom, danas sam u dobroj finansijskoj situaciji“.

Sisinjo ne govori ove stvari da bi se neko smilovao na njega. Kako sam reče, novca mu ne fali. On se nada da će njegove reči sprečiti neke mlađe ljude da naprave iste greške.
„Fudbal je bio samo jeda životna faza. Sada sam u fazi kada svedočim i pomažem ljudima da ne krenu stranputicom na kojoj sam ja bio. Pričam na motiviacionim skupovima. Nisam imao problem sa alkoholom i cigarima već osam godina. Ne želim ih više jer bih izdao suprugu i božje principe po kojima živim. Nadam se da ću pomoći ljudima jer tužno je kada vidite koliko brazilskih i svetskih fudbalera imaju moć i priliku da utiču pozitivno na ljude, a oni uglavnom daju negativne primere“.

Ko zna, možda neko ovo zaista pročita i možda mu Sisinjo pomogne...

(FOTO: reuters, AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara