Najnovije vesti
Vesti Svet
Tramp: Pobeda demokrata bi rezultirala "EKONOMSKOM KATASTROFOM"

Tramp: Pobeda demokrata bi rezultirala "EKONOMSKOM KATASTROFOM"

Američki predsednik Donald Tramp tokom posete Indiji osvrnuo se i na američke unutrašnje-političke teme i napao dve liberalne sudije Vrhovnog suda, a odmah potom upozorio da bi njegov poraz i pobeda demokrata na predstojećim predsedničkim izborima rezultirao "ekonomskom katastrofom".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Kako prenosi AP, Tramp je na samom početku konferencije za novinare najavio da će davati veoma uopštene odgovore kako bi sprečio da se pažnja javnosti preusmeri sa "dva fantastična dana" koje je proveo u Indiji.

Pročitajte još

Međutim, ipak je napao sudije Vrhovnog suda Rut Ginsburg i Sonju Sotomajer, naročito Sotomajerovu zbog kritika na račun njegove administracije i zahteva koji su upućeni Vrhovnom sudu o urgentnoj reviziji nekih postupaka.

- To što je sudija Sotomajer juče rekla bilo je veoma neprikladno - ocenio je Tramp, uz sugestiju da bi obe sudije trebalo da se povuku iz slučajeva koji se odnose na njega ili njegovu adminstraciju.

U drugoj polovini marta, pred Vrhovnim sudom biće održana dva saslušanja o Trampovom poslovanju - porezu, bankarstvu i finansijama.

Tramp je tražio da sudije odbace zahteve za proveru njegovog poslovanja koje su podneli i Predstavnički dom, i državni tužilac okruga Menhetn.

Aktuelni šef Bele kuće rekao je da nije upućen u najnovije obaveštajne podatke o mogućoj umešanosti Rusije u predstojeće novembarske, predsedničke izbore.

Donald Tramp u poseti Indiji
Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp u poseti Indiji

- Niko mi to do sada nije spominjao - izjavio je Tramp na konferenciji za novinare i dodao: "Ja ne želim pomoć od bilo koje strane zemlje, a nisam ni dobio pomoć od neke strane zemlje", uprkos dobro dokumentovanim dokazima o ruskoj umešanosti i pomoći u Trampovoj pobedi na prošlim izborima, 2016. godine.

Tokom susreta sa predstavnicima indijske poslovne elite, šef Bele kuće je prekršio nepisano pravilo da se tokom zvaničnih poseta stranim državama izbegava kritikovanje oponeneta iz redova demokrata koji se nadmeću za učešće na predstojećim predsedničkim izborima.

On je upozorio da bi pobeda demokratskog kandidata dovela do ekonomske nestabilnosti i velikog porasta nezaposlenosti.

Tramp je juče posetio kuću Mahatme Gandija, a veliko finale ove posete biće svečana večera u predsedničkoj palati u čast američkog predsednika.