SRPSKA ODLAŽE SVE EKSKURZIJE ZBOG KORONAVIRUSA: Nema putovanja u inostranstvo dok se situacija ne sredi
Ilustracija, Foto: EPA

mere predostrožnosti

SRPSKA ODLAŽE SVE EKSKURZIJE ZBOG KORONAVIRUSA: Nema putovanja u inostranstvo dok se situacija ne sredi

Bosna i Hercegovina -

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odlože đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije koronavirusa u nekim evropskim zemljama.

Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze.

Srednjoškolci na ekskurzije odlaze tek u aprilu ili maju, ali škole pripreme počinju znatno ranije. Virus u Italiji, kao i izdvojeni slučajevi u zemljama okruženja, doveli su do odluke da se u Srpskoj do daljeg, obustave sve aktivnosti.

"Mi ćemo pratiti celu situaciju. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je tu da nas usmerava i da nam kaže na koji način ćemo postupati", izjavila je ministarska prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske po preporukama Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svetske zdravstvene organizacije dalo je instrukcije primarnim i sekundarnim zdravstvenim ustanovama.

"UKC je već obezbedio prostore za izolaciju", poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Svetska zdravstvena organizacija spremna je da Bosni i Hercegovini pruži svu tehničku i materijalnu pomoć. Po 500 testova na virus danas, najkasnije sutra, biće distribuisano u Banjaluku i Sarajevo.

Iako u BiH nema obolelih od koronavirusa panika nije izostala. Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima objavljeno je da su se učenici OŠ "Grbavica 2" u Sarajevu, koji su proteklih dana boravili u Milanu, u nedelju vratili sa temperaturom i virusnim tegobama. Ova informacija nije tačna, a iz mera predostrožnosti učenici su izolovani.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track