Svijet

Netanjahu prestao da se rukuje zbog virusa

Netanjahu prestao da se rukuje zbog virusa
Foto: Tanjug/AP | Netanjahu prestao da se rukuje zbog virusa

JERUSALIM - Premijer Izraela Benjamin Netanjahu prestao je da se rukuje tokom izborne kampanje, što se smatra signalom da raste zabrinutost među izraelskim zvaničnicima od izbijanja epidemije virusa korona.

Za vrijeme današnje posjete svetilištu Pećini patrijarha u Hebronu, izraelski premijer je snimljen kako odbija da se rukuje s ljudima koje je sreo u tom gradu na Zapadnoj obali, prenio je "Tajms of Izrael".

Snimak je objavila televizija Kan, šest dana pred nacionalne izbore.

Na snimku se vidi Netanjahu u posjeti svetilištu i kako mu neko pruža ruku.

Izraelski premijer, međutim, nije ispružio svoju i čuo se jedan od njegovih savjetnika kako kaže: "Nema rukovanja".

Pomalo postiđen Netanjahu se naklonio i rekao "namaste", što je uobičajeni Hindu pozdrav.

Čula se i Netanjahuova supruga Sara, koja je rekla da je odluka o uzdržavanju od rukovanja instrukcija Vlade.

Međutim, izvori bliski Netanjahuovoj kampanji rekli su listu da je on sam donio tu "odgovornu odluku", jer se svakodnevno sastaje s hiljadama aktivista pred izbore u ponedjeljak.

Pećina patrijarha je jedno od mjesta koje su nedavno obišli južnokorejski turisti koji su posjetili Izrael početkom mjeseca, a kod kojih je kasnije otkriven opasni virus.

Strah od virusa dospio je i do najviših instanci donošenja odluka u Izraelu.

Brigadni general Ofer Vinter, savjetnik ministra odbrane, nije prisustvovao sastancima na visokom nivou o nasilju koje je izbilo u Gazi protekla dva dana, jer mu se kćerka vratila iz Tajlanda prošle sedmice s prehladom i naređeno mu je da bude u karantinu sve dok se ne utvrdi soj virusa.

Čini se da je uklanjanje Vintera bila odluka Netanjahua i nije dio utvrđene politike, jer je on bio prisutan na sastancima s ministrom odbrane Naftalijem Benetom tokom istog perioda, prema dnevniku "Jediot Aharonot", koji je objavio fotografije bezbjednosnih brifinga sa Netanjahuom i sa Benetom tokom posljednja dva dana.

Izraelski zdravstveni zvaničnici ograničili su putovanja u Kinu i iz Kine, Južne Koreje, Japana, Hong Konga, Makaoa, Singapura i Tajlanda kako bi spriječili širenje virusa u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije