Svetski dani šuma i voda

U svetu se danas i sutra obeležavaju Dan šuma i Dan voda, u trenutku kada je ekologija značajna tema.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.03.2007.

07:43

Default images

Svetski dan šuma obeležava se od 1976, na inicijativu Ujedinjenih nacija, zbog značaja i uloge šuma u zaštiti životne sredine. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana voda je borba s nestašicom vode i obezbeđenje dovoljne količine čiste vode, koja je neophodna za svakodnevni život.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je period od 2005. do 2015. decenijom akcije "Voda za život", a 2005. je ustanovljen Svetski dan voda.

Srbijašume poklanjaju sadnice gradovima

Povodom Svetskog dana šuma, preduzeće Srbijašume danas će u 17 gradova u Srbiji poklanjati sadnice i davati savete za njihovu negu, zaštitu, uzgoj i održavanje, saopšteno je iz te kompanije.

Cilj akcije je povećanje koncentracije čistog vazduha i poboljšanje života građana.

Iz Srbijašuma su apelovali da, radi zaštite šuma, građani ne pale korov i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šuma, ne lože vatru blizu šuma i ne bacaju opuške i lako zapaljive materijale.

Zagađenje preti vodama

Zagađenje, brane hidroelektrana i klimatske promene mogli bi da unište neke od najvažnijih reka u svetu, pa i Dunav.

Svetski fond za očuvanje prirode objavio je izveštaj u kom upozorava da bi narednih decenija mogle da budu uništene mnoge reke u svetu, izazivajući tešku nestašicu vode i istrebljenje velikog broja riba i drugih životinjskih i biljnih vrsta.

Fond apeluje na vlade da pojačaju napore za zaštitu reka, jezera i vodenih površina, koji milione ljudi snabdevaju vodom za piće, hranom i vodom potrebnom za poljoprivredu.

Prema tom izveštaju, samo 21 od 177 najdužih reka na planeti slobodno teče od izvora do ušća, a brane i druge vrste građevina uništavaju staništa riba i drugih životinjskih vrsta menjajući njihov prirodni tok.

Sve više vode je neophodno da bi se podmirile potrebe rastuće populacije u gradovima blizu reka, a globalno otopljavanje će, kako se očekuje, u velikoj meri ugroziti ribarstvo u regionima kao što je Afrika, gde čak i male promene temperature mogu drastično da smanje nivo vode i produktivnost u ribarskom sektoru, navedeno je u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: