U Srbiji nema ZARAŽENIH od korona virusa: Svi danas testirani su NEGATIVNI (VIDEO)

Novosti Online

25. 02. 2020. u 17:00

Rezultati trojice muškaraca, za koje se sumnjalo da su oboleli od ovog opakog virusa, pokazuju da nisu zaraženi

У Србији нема ЗАРАЖЕНИХ од корона вируса: Сви данас тестирани су НЕГАТИВНИ (ВИДЕО)

google.com/maps

Raste rizik od importovanja infekcije uzrokovane koronavirusom SARS-KoV-2 u Srbiju, i može se oceniti kao umeren, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Iz Instituta navode da se od 24. februara primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Iz Instituta kažu da se u Srbiji sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju distribuciju zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima ili karantin za zdrave kontakte prema definisanim indikacijama, , preneo je RTS.


Osobe koje su boravile u područjima intenzivne transmisije virusa pozivaju da se po povratku u Srbiju pridržavaju određenih preporuka i da se, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na broj 064 8945 235.

NEMA ZARAŽENIH
SVE osobe koje su danas bile testirane u Srbiji na korona virus, negativne su na taj COVID 19 virus. Kako je Blicu nezanično rečeno u Infektivnoj klinici, rezultati trojice muškaraca, za koje se sumnjalo da su oboleli od ovog opakog virusa, pokazuju da nisu zaraženi.(Bli.rs)

"U narednih 14 dana potrebno je smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima, ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo odmah staviti masku preko usta i nosa, pojačati higijenu ruku, izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka", navodi se na sajtu Batuta.

Građanima Republike Srbije savetuju da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-KoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim koronavirusom.







Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje im se da izbegavaju kontakt sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura), izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku, nošenje maski preko usta i nosa, izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

Područjima intenzivne transmisije virusa SARS-KoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija).

Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer "Dajmond princes", koji je ukotvljen u japanskoj luci u Jokohami.

U svetu je, do 23. februara 2020. prijavljeno ukupno 78.833 obolelih od infekcije izazvane novim koronavirusom, uključujući 2.463 smrtna ishoda.

U Evropi je registrovano 180 potvrđenih slučajeva infekcije novim korona virusom, i to u: Italiji (132), Nemačkoj (16), Francuskoj (12), Ujedinjenom Kraljevstvu (13), Španiji (2), Rusiji (2), Finskoj (1), Švedskoj (1) i Belgiji (1).

Osim NR Kine, slučajevi Kovid-19 su registrovani u ukupno 29 zemalja i na jednom brodu ukotvljenom u japanskoj luci u Jokohami, navodi se u saopštenju Instituta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

pera

25.02.2020. 17:15

Zbog širenja korona virusa , u Srbiji je stepen pripravnosti podignut s "Ne daj Bože " na "Pomeri se s mesta".

Šofer

25.02.2020. 18:04

Nešto je trulo u.... Umiru naj češće muškarci sa preko 60 godina? Ima li možda malo sumnje. Penzija je tu ili će biti... ili neće biti.

Pa Vidi Ovako

25.02.2020. 18:26

Mi ginemo na putevima i od samoubistava, tako da nismo interesantni da CIA i nama poture virus.