25. februar  2020. 17.45  | Izvor: Tanjug

Džomić: Poreska uprava da utvrdi i donese rešenja o dugu

PODGORICA -

Mitropolija crnogorsko primorska izmiriće poreske obaveze na ime doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje za svoje parohijsko sveštenstvo u Crnoj Gori, ali je neophodno da Poreska uprava pre toga utvrdi i donese rešenja o dugu, kaže protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije Crnogorsko-Primorske.

Direktor crnogorske Poreske uprave Miomir Mugoša saopštio je nedavno da je poreski dug na kraju 2010. godine za 38 prijavljenih sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske iznosio preko 300.000 evra i da već devet godina nije predata nijedna prijava za zaduženje.

litije,, crna, gora

Mugoša je rekao da to znači da Poreska uprava ne može da utvrdi tačan poreski dug ove verske organizacije i da mogu samo govoriti o proceni da je taj dug višemilionski.

Međutim, u saopštenju Poreske uprave Crne Gore se navodi da prinudna naplata može biti obavljena preko imovine crkve, a ne sveštenika.

"Mere prinudne naplate mogu se primeniti i na imovinu dužnika, i to ne na verske objekte, već isključivo na objekte opšte namene, a imajući u vodu da ista raspolaže stambenim jedinicama u elitnom delu glavnog grada, te da je deo građevinskih poduhvata u Budvi, i poseduje zemljište u Buljarici, pored Budve, namenjeno izgradnji turističko-hotelskih kapaciteta", navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

Na to je Mitropolija crnogorsko primorska reagovala "pitanjem za direktora Poreske uprave Miomira M. Mugošu":

"Zbog čega resor na čijem je čelu... nije vršio svoje zakonske nadležnosti? I sada bi, zbog toga, plenio imovinu Mitropolije", i to, između ostalog, "ni više ni manje nego zaveštano zemljište Manastira Gradišta u Buljarici", kaže se u saopštenju.

Mitropolija postavlja pitanje da li "ovo pobrojavanje imovine otkriva jedan od bitnih razloga zbog kojih je sporni zakon o slobodi veroispovesti donesen".

Na pitanje koliko objekata u Crnoj Gori je u vlasništvu Mitropolije i da li Crkva u svom vlasništvu, na direktan ili posredan način, ima privredne subjekte koji su registrovani za delatnosti građevinskih, turističkih i drugih poslova, Džomić navodi da prema podacima iz katastra nepokretnosti, u svojini Mitropolije Crnogorsko-Primorske i ostalih eparhija SPC, u Crnoj Gori se nalazi skoro 700 hramova i manastira sa zemljištem koje je, ukazuju, vekovima Crkvi zaveštavano.

Najviše je, kako dodaje, hramova i manastira.

Kada je reč o preduzećima, navodi da su sva u funkciji misije Crkve.

"Jurišnici na crkvenu imovinu u Crnoj Gori namerno stvaraju zabunu o desetinama kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta i iznose neistinu o navodno podeljenom suverenitetu države i Crkve u Crnoj Gori", kaže Džomić.

Dzomić navodi da su najveći deo zemljišta Mitropolije crkvene i manastirske porte i groblja, ali i da je velika površina zemljišta koje je kategorizovano kao krš i kamenjar.

Najmanje je, kaže Džomić, gradskog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Od vrednijih parcela izdvaja zemljište Manastira Gradište u Buljarici i još nekoliko manjih crkvenih parcela na Primorju, uz ocenu da je posmatrajući procentualno, u pitanju mali broj u odnosu na sve ostalo.

Džomić kaže da sva preduzeća koja deluju pod okriljem crkve postoje i rade u skladu sa zakonom.

Navodi da je reč je o pravnom subjektu u okviru koga se emituje Radio Svetigora, zatim o drugom preduzeću u okviru koga se organizuju hodočašća kroz turističku agenciju "Odigitrija" i trećem za obradu kamena koji se koristi za gradnju novih i obnovu starijih hramova.

Kad je reč o porezu za sveštenstvo, Džomić ističe da će crkva platiti dug za poreze i doprinose sveštenstva, ali da on najpre mora biti utvrđen.

Ističe i da vlast Crnoj Gori kroz ideološku dioptriju ne razlikuje monaštvo od sveštenstva i navodi da se poreske obaveze na ime doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje odnose samo na parohijske sveštenike.

"Zakonska regulativa je loša u tom delu, jer je nova Crna Gora ukinula dotacije u tom pogledu za sveštena lica i verske službenike crkava i verskih zajednica. Sveštenička služba je, mimo svake logike, svrstana u 'samostalne delatnosti'", objašnjava Džomić.

Poreska uprava Crne Gore, kaže on, uopšte nema "softersku mogućnost" da obračunava poreske obaveze u tom pogledu i tu je, smatra on, nastao problem ne samo za Mitropoliju crnogorsko primorsku nego i za ostale crkve i verske zajednice.

"I sada bi da svoju grešku isporuče samo Mitropoliji", ukazuje Džomić.

Objašnjava da se uplate inače mogu vršiti samo na lični matični broj sveštenika, a da Poreska uprava Crne Gore, kaže, protivno Pravilniku, zadužuje Mitropoliju.

Mitropolija je, dodaje on, utvrdila slučajeve da Poreska uprava za starije sveštenike, koji su odavno u penziji, vode kao dug Mitropolije.

"Poreski dug će biti izmiren, ali je neophodno da ga Poreska uprava prvo utvrdi i donese rešenja. U ovom trenutku taj dug ne postoji, jer nema pravosnažnih rešenja", rekao je Džomić.

Smatra da takvo činjenično stanje ipak Poresku upravu Crne Gore nije omelo da u okviru, kako je rekao, opšte hajke protiv Crkve zbog litija, u javnost iznose nerealne procene o dugovanju, a kako bi se stvarao utisak, kaže Džomić, da je Crkva nekakav "subjekat sa crne liste".

"Svi su prepoznali nameru i cilj takvih zloupotreba. Porez se ne naplaćuje preko medija, nego u propisanom postupku. Nismo mi krivi što Poreska uprava godinama nije radila svoj posao", ukazuje Džomić.

Tagovi
Srodne vesti