Ekonomija

0

PKS: Biomasa - neiskorišćen potencijal u Srbiji

Autor: IG

Izvor: Beta

PKS: Biomasa - neiskorišćen potencijal u Srbiji

Izvor: Foto: pixabay.com

"Predložićemo da se uvedu subvencije za kupce kotlova i peći na biomasu, poput zemalja EU, ali i okruženja, jer je tamo to doprinelo značajnom povećanju korišćenja tog energenta. Na taj način bi se značajno doprinelo i smanjenju zagađenja vazduha", kazao je Stojadinović uoči okruglog stola o potrebnim merama u oblasti energetike, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je održan u PKS.

Dodao je da će predložiti da se donesu i pravilnici za standardizaciju biomase, kako bi se omogućilo da se biomasa koristi na energetski efikasan način.

"Ni postojeći kapaciteti se ne koriste adekvatno", rekao je on i naveo da primer Beogradskih elektrana koje su određene kotlarnice poput one u Barajevu ili na Senjaku prilagodile za korišćenje biomase ili peleta, da bi kasnije u njima ipak koristile ugalj.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je prošle godine bilo proizvedeno skoro 400.000 tona peleta, od čega je 25 odsto izvezeno u inostranstvo.

Stojadinović je istakao i da su u Srbiji "totalno neiskorišćen resurs i brzorastuće biljke".

On smatra da bi na površinama, na kojima zemljište nije pogodno za velike prinose, treba saditi brzorastuće biljke, koje su odličan energent.

Ocenio je i da bi uz pomoć države moglo da se sistematizuje prikupljanje drvnih ostataka iz šume, kao i žetvenih ostataka sa oko dva milona hektara oranica, koji nisu adekvatno iskorišćeni i koji bi takođe bili dobar energent.

Profesor na Šumarskom fakultetu u Beogradu Branko Glavonjić istakao je da je Srbija trenutno najveći potrošač drvnog peleta i drvne biomase u regionu Zapadnog Balkana i naglasio da se u zemlji trenutno koristi oko 80 odsto potencijala biomase kojom se raspolaže.

Kao jedan od razloga za to naveo je mere Vlade Srbije, koja je pre oko dve godine prepolovila stopu PDV-a na drvni pelet, sečku i druga drvna goriva sa 20 na 10 odsto.

"To je dovelo do porasta potrošnje ovih goriva i smanjenje njihovog izvoza", rekao je Glavonjić i ocenio da je to doprinelo poboljšanju kvaliteta vazduha u Srbiji.

On je apelovao i na 1,3 miliona domaćinstva koja koriste ogrevno drvo da koriste prosušeno i suvo drvo, umesto sirovog drveta.

Kako je objasnio suvo drvo "mnogo bolje greje, a emituje i manje štetnih materija, pre svega dima i čađi", ukazujući da su "individualna ložišta značajan faktor u zagađenju vazduha".

Glavonjić je naveo da će se predložiti i donošenje prvog pravilnika za čvrsta drvna biogoriva, čime bi se uvele određene obaveze disributerima kako bi narednih nekoliko godina u ponudi na tržištu bila samo prosušena i suva drva za ogrev, dok bi proizvođači drvnih peleta morali da imaju ateste o kvalitetu onoga što se prodaje građanima.

Viši savetnik za energetiku PKS Ljubinko Savić rekao je da će nadležnim ministarstvima biti predložene mere u oblasti energetike koje bi po hitnom postupku trebalo da se usvoje, a kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

On je naveo da će biti predloženo uspostavljanje pariteta cena energenata i svođenje jedinične cene na kWh kod svih energenata i energije i dovođenje cena energenata u regulatorne okvire.

Biće predloženo i definisanje i uvođenje podsticajnih mera za kupovinu novih, visokoefikasnih peći i kotlova u domaćinstvima, a jedan od predloga bio bi i usvajanje operativnog plana širenja gasne distributivne mreže uz definisanje obaveza i rokova za sve učesnike u procesu izgradnje.

Lokalne samouprave bile bi zadužene za donošenja planske dokumentacije, izdavanje potrebnih dozvola i saglasnosti, kao za nadzor nad izvođačima i kontrolu dinamike izgradnje, kazao je Savić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR