Revolucionarna odluka - sanitarni proizvodi za žene uskoro besplatni

Škotski parlament danas bi trebalo da odobri planove da sanitarni proizvodi budu dostupni svim ženama besplatno.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2020.

14:47

Revolucionarna odluka - sanitarni proizvodi za žene uskoro besplatni
Foto: Depositphotos, volody100@ukr.net

Time bi ta država postala prva na svetu koja je to učinila. Tom odlukom bi proizvodi poput tampona i uložaka bili besplatni za sve žene u Škotskoj, dostupni na određenim javnim mestima kao što su centri u zajednici, omladinski klubovi i apoteke.

Očekuje se da će plan danas proći svoje prvo glasanje u škotskom parlamentu, javlja Rojters.

Predlog zakona iznela je poslanica Monika Lenon, koja je prvi put podnela nacrt predloga 2017. godine. Očekuje se da će cena te odluke biti oko 24,1 milion funti (28,84 miliona evra).

"To nisu luksuzni predmeti. Oni su zaista neophodni i niko u Škotskoj ne bi trebalo da bude bez proizvoda za menstruaciju". Škotska je 2018. godine bila prva vlada u svetu koja je obezbedila besplatne sanitarne proizvode u školama, na fakultetima i univerzitetima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: