25. februar  2020. 14.01  | Izvor: RTV

Ministarstvo pravde: YUCOM da obrazloži zašto je zakon "o nestalim bebama" neprihvatljiv

BEOGRAD -

Ministarstvo pravde pozvalo je danas predstavnike nevladine organizacije YUCOM da javnosti objasne zašto im nije prihvatljiv Predlog zakona "o nestalim bebama", ukazujući da je upravo nekoliko amandmana te organizacije postalo sastavni deo Predloga zakona, koji će poslanici uskoro razmatrati.

Ministarstvo pravde u saopštenju podseća da je prvi tekst zakona bio prosleđen skupštini 2016. godine, ali da je iz skupštinske procedure povučen 2017. godine zbog formiranja nove Vlade Srbije, što je Ministarstvo iskoristilo da dodatno unapredi tekst zakona, čiji pun naziv glasi "Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji".

S ozbirom da je YUCOM u saradnji sa Beogradskom grupom roditelja nestalih beba u novembru 2016. godine poslao predloge svojih amandmana, Ministarstvo je u skladu sa tim amandmanima unapredilo tekst, time što je prihvatilo 7 od 9 predloženih amandmana, ukazano je u saopštenju.

Ministarstvo pravde je naglasilo da su predstavnici tih organizacija tada u dopisu istakli da su načelno saglasni sa njegovim upućivanjem u dalju proceduru.

Zahvalilo je ovim organizacijama na pomoći u procesu izrade teksta zakona, koji će, kako se navodi, doprineti utvrđivanju činjenica i okolnosti pod kojima se dogodio nestanak dece.

Takođe je ukazalo da predloženi tekst zakona sadrži većinu preporuka Saveta Evrope, kao i da je to telo dalo pozitivnu ocenu na predloženi zakon.

Potrebno je imati u vidu i da je na inicijativu Saveta Evrope i na osnovu javnog slušanja, koje je u Narodnoj skupštini Srbije održano u novembru 2019. godine, skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu podneo dodatnih šest amandmana na predloženi tekst zakona, podseća se u saopštenju.

Radnu grupu Ministarstva pravde, za izradu teksta ovog zakona, činili predstavnici svih relevantnih institucija.

Pored predstavnika tri ministarstva - pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji.

Inače, ovaj zakonski predlog stigao je na dnevni red parlamenta skoro godinu dana nakon što mu ga je Vlada Srbije uputila 8. marta 2018. godine.

Usvajanjem ovog zakona u skupštini Srbija će ispuniti obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava, koji je 2013. godine, u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije", pored ostalog, naložio državi da uspostavi mahanizam za utvrđivanje istine i obeštećenja za roditelje, koji veruju da su njihove bebe nestale nakon porođaja.

Predlogom zakona je propisan postupak u kome se utvrđuju činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji ili zdravstvenih ustanova i to na osnovu dokaza koji se izvedu i podataka koji se u prikupe u sudskom postupku od državnih i drugih organa, roditelja i drugih lica.

Takođe, zakonom se uređuje i postupak u kome se dosuđuje pravična novčana naknada nematerijalne štete.

 

Tagovi
Srodne vesti