Grejanje obnovljivim izvorima

Beogradske elektrane analiziraju mogućnosti primene geotermalne i solarne energije i biomase za proizvodnju toplotne energije.

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2007.

13:32

Default images

Projekt menadžer te kompanije Milan Petrović je za sajt "Enerdžiobzerver" kazao da su izrađeni demonstracioni projekti za grejanje Ceraka, naselja "Reva dva" u Kotežu i hotela "Ljig" obnovljivim izvorima energije. Petrović navodi da je u studiji analizirana mogućnost grejanja dela Koteža biomasom, odnosno sojinom i pšeničnom slamom.

"Cena primarne energije dobijene iz slame bila bi oko 2,1 evra po gigadžulu, dok je cena primarne energije dobijene iz mazuta, koji se sada koristi za grejanje tog naselja oko 6,8 evra po gigadžulu", rekao je Petrović.

Petrović je kazao bi se za hotel "Ljig" koristila topla voda iz termalnog bunara, a analizirana je i mogućnost korišćenja sunčeve energije za grejanje vode u toplani na Ceraku, gde bi se postavljanje kolektora isplatilo za manje od pet godina.

Prema njegovim rečima, u skandinavskim zemljama čak 12 odsto toplotne energije obezbeđuje iz obnovljivih izvora energije, a u Srbiji do 2003. godine uopšte se nije ni razmišljalo o takvim mogućnostima.

"Beogradske elektrane su napravile pionirski korak izradom demonstracionih projekata, koji su pokazali da se korišćenjem solarne i termalne energije, kao i biomase mogu postići dobri rezultati i u Srbiji", ocenio je Petrović.

Sistemi daljinskog grejanja u Srbiji postoje u 55 gradova i na njih je priključeno oko 17 odsto stanova, njih oko 400.000, dok je u Beogradu na daljinsko grejanje priključeno 40 odsto stanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: