• Search form

25.02.2020 | 11:43

Remontovanje 20-godišnje energije

Remontovanje 20-godišnje energije

Galerija Remont, jedan od stožera savremene vizuelne umetnosti u Beogradu, obeležila je 20 godina postojanja otvaranjem tronedeljnog programa “Umetnost i javnost”, koji je potvrdio još jednom da je reč o izlagačkom prostoru koji okuplja najraznovrsniju galerijsku publiku, iskreno radosnu zbog uspeha remontovaca da, uprkos brojnim teškoćama i nepovoljnim uslovima delovanja, obnove svoju energiju i prošire je na druge.

Program “Umetnost i javnost” podrazumeva od 24. februara do 13. marta seriju razgovora i radionica, prezentacija video arhiva i umetničkih intervencija, a osmislile su ga nove saradnice Remonta. Koncipiran je kao rekontekstualizacija karakterističnih segmenata dosadašnjih aktivnosti te galerije koja ukazuje da Remont nije samo izlagački, već i prostor za uspostavljanje komunikacije stručnjaka u oblasti kulture različitih generacija.

Prva tematska nedelja “Kako opstati/postati” preispituje do 29. februara otvorenost i odgovornost izložbenih prostora i umetničke scene generalno u odnosu na mlade umetnike. Na početku programa “Umetnost i javnost” prikazana su tri video rada predstavljena u Remontu početkom 2000-ih: “Kako postati veliki umetnik” Vladimira Nikolića i Vere Večanski, “Izaberi život” Žolta Kovača i Nikolete Marković i “6=36” Miodraga Krkobabića.

Posebnu pažnju izazvao je nemontirani arhivski video materijal “Poslednji novogodišnji parti u Staklencu” Ivana Petrovića, koji je premijerno prikazan, a snimljen je neposredno pre preseljenja galerije Remont iz tržnog centra na Trgu republike u sadašnji prostor u Maršala Birjuzova 7.

Rođendanski program Remonta biće nastavljen od 2. do 8. marta tematskom nedeljom “Noise production”, koja se bavi poređenjem/razlikama u novomedijskim praksama s kraja 90-ih i početka 2000-ih godina i danas. Temu prate projekcije video rada “Šum” (1998) Zorana Todorovića, instalacija “Natural Pamela” (2020) Darka Vukića i foto instalacija (2020) Marije Marković. U pratećem razgovoru učestvovaće Todorović, Vukić i Stevan Vuković, uz moderaciju Aleksandre Mikić.

Treći tematski segment “In medias Text” (9-13. mart) inspirisan je izdavaštvom Remonta – nezavisne umetničke asocijacije, a mapira produkcije časopisa koji se bave savremenim umetničkim stvaralaštvom i pronalaženjem forme teksta koja najbolje odgovara zahtevima aktuelnih praksi. U izložbenom prostoru biće predstavljeno digitalno izdavaštvo Remonta: Virtual Exhibition (2000), Ready2Exhibit (2005) i Art Session (2002), u pratećoj diskusiji učestvovaće Jasmina Čubrilo, Maja Stanković i timovi Remonta i Supervizuelne, uz moderiranje Jelene Savić.

Tokom trajanja celokupnog programa izložen je kolaž od fotografija i arhivskih materijala Aleksandre Maše Pjanić.

Autori projekta su: Aleksandra Mikić, Aleksandra Maša Pjanić, Ivana Radojičić, Jelena Stević, Milica Grbić, Marija Marković, Dunja Petković, Dragana Ljubenović, kao i "stari" remontovci Darka Radosavljević Vasiljević, Marija Radoš i Miroslav Karić.

Program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

*U prilogu: video intervju sa Darkom Radosavljević o prvih 15 godina Remonta

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav