Direktor EBRD za RTS: Srbija treba da nastavi sa reformama, uložićemo još 600 miliona evra

Sa trinaest milijardi evra, Evropska banka za obnovu i razvoj najveći je pojedinačni investitor u zemljama zapadnog Balkana. Ta banka će nastaviti da ulaže najmanje milijardu evra godišnje u region, ali za to su potrebni mir i reforme, kaže za RTS direktor EBRD Suma Čakrabarti.

Suma Čakrabarti, predsednik EBRD hvali ekonomske rezultate Srbije, a najveće prilike za ulaganje vidi u inovativnim tehnologijama.

Nastavite dobar posao. Srbija je postigla makroekonomsku stabilnost, sredila budžet, sada je potreban veći ekonomski rast. Sve to su razlozi zašto je EBRD prošle godine u Srbiji uložio 500 miliona evra, najviše u regionu.

Ukoliko budu nastavljene reforme, ove godine biće ih još više - 600 miliona evra, što zahteva nastavak reformi.

Srbija je trenutno top investiciona destinacija i tako treba da ostane.

Šta vidite kao najveći izazov za Srbiju?

Vreme da se još veća ulaganja u Srbiji jer je ekonomija zemlje otvorena. Urađen je veliki deo posla oko donošenja potrebnih modernih zakona.

Takođe, prilika je za ulaganje grinfild investicija inovativne tehnologije, odnosno zelenu ekonomiju.

Tu spadaju i takozvani zeleni, pametni gradovi. Neophodne su investicije u Beograd, Novi Sad i Pančevo. To će doprineti velikim promenama u životnim uslovima ali i životnom stilu građana kako bi sve to učinilo zemlju boljim mestom za život.

Da li je stabilnost odnosno nestabilnost presudna stvar za region?

Poslednjih 25 godina učinjene su vidljive promene i u političkom i ekonomskom smislu. Došle su mlađe generacije. Kada to kažem mislim i na političare. One su otvorenije i posvećenije miru i razvoju. I to je dobra promena.

Ali treba videti kako bi te promene uticale na brže približavanje Evropskoj uniji. Vidimo proces oko Severne Makedonije i Albanije. Treba eliminisati tenzije i ubrzati dijalog između Beograda i Prištine. Sve to zajedno doprineće pozitivnom razvoju događaja i dati šansu regionu na duge staze.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво