Novcem iz evropskih fondova do sada kupljeno više od 160 traktora

Za sredstva iz IPARD programa do sada je podneto oko 1.380 zahteva. Najviše poljoprivrednika zainteresovano je za nabavku traktora i nove mehanizacije. Do kraja godine biće raspisano još pet konkursa.

Umesto nekoliko stotina radnika, lešnik na površini od 50 hektara porodice Mauković, sakupljaće samohodni kombajn. Kupljen je novcem iz IPARD-a, kao i tri silosa za sušenje plodova kojih je godišnje oko 50 tona.

"Što se tiče same procedure, ona na prvi pogled deluje onako malo komplikovana, da ima malo više papirologije. Međutim, kada krene da se radi jedna po jedna stvar, na kraju se ispostavi da nije toliko strašno", rekao je Aleksandar Mauković iz Erdevika.

Novcem iz evropskih fondova do sada je kupljeno više od 160 traktora. Za tu namenu, ove godine će biti otvoren još jedan konkurs. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je istakao da prvi put u poslednjih nekoliko meseci pojedinci dobijaju novac od strane EU i to "na svoje ruke".

"Kad dobijete 60-70 odsto novca bespovratno, to su ozbiljne stvari. Biće još jedan konkurs za nabavku traktora", istakao je ministar Nedimović.

Kako bi se predviđena sredstva potrošila, angažovani su novi ljudi na rešavanju podnetih zahteva i ubrzavanju procedura u Upravi za agrarna plaćanja.

"Evropska unija je kroz IPARD program ukupno je opredelila za Srbiju 175 miliona evra, što će zajedno sa finansijskom pomoći i sufinasijama Vlade Srbije i uz investicije samih pojedinaca dovesti do ukupne investicije od 400 miliona evra", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici

Za konkurse IPARD-a ove godine je opredeljeno oko 50 miliona evra. Prvi put, iz ovog fonda će se finansirati razvoj ruralnog turizma.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво