Linkovi

Samit lidera regiona u Londonu: Zapadni Balkan prioritet za EBRD


Učesnici samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske banke za obnovu i razvoj (Foto: Tviter nalog EBRD)
Učesnici samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske banke za obnovu i razvoj (Foto: Tviter nalog EBRD)

Evropska banka za obnovu i razvog do sada je u region Zapadnog Balkana investirala gotovo 13 milijardi dolara, izjavio je u ponedeljak direktor te institucije Suma Čakrabarti, naglašavajući da je taj region prioritet EBRD-a "i za ceo svet" i da "svi žele da regin uspe".

Otvarajući Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu - kom prisustvuju predsednici vlada zemalja regiona, uključujući i premijerku Srbije Anu Brnabić i premijera Kosova Aljbina Kurtija, on je skup označio kao "istorijski" i rekao da EBRD želi da pruži jedinstven doprinos procesu integracija zemalja regiona u EU, prenose mediji.

"Ceo svet želi da ovaj region uspe", rekao je Čakrabarti, naglašavajući da je Zapadni Balkan "predvodnik promena" i reper za druge regione.

"Ovi samiti EBRD za Zapadni Balkan imaju posebnu ulogu, koju treba da odigraju, da se u uspešnom braku spajaju politika i ekonomija kroz direktan dijalog. Ovi samiti se fokusiraju na praktične rezultate i projekte i promovišu Zapadni Balkan kao izuzetno atraktivnu investicionu destinaciju", naglasio je.

EBRD je na Balkanu realizovao 600 projekata u oblasti infrastrukture, energetike, preduzetništva i poljoprivrede, a čak polovina uloženog novca uložena je u Srbiju.

Dodao je da će EBRD najverovatnije finansirati izgradnju autoputa Niš - Priština - Tirana. "Planiramo da idemo na odobrenje za ''autoput mira'', kasnije ove godine", rekao je Čakrabarti.

Brnabić: Ogroman potencijal regiona

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da region Zapadnog Balkana ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje i više da iskoristi.

Istakla da su za Srbiju ključni, prioritetni projekti inicijativa "mini šengen", koji se odnose na uspostavljanje četiri vrste slobode - kretanja robe, usliga, kapitala i ljudi, u oblasti Zapadnog Balkana, kao i infrastrukturno povezivanje u regionu.

Kao drugu važnu inicijativu istakla je infrastrukturno povezivanje i podsetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10, dok se izgradnja auto-puta prema Crnoj Gori nastavlja, kao i da je započeta izgradnja auto-puta ka Sarajevu.

Predsednica Vlade Srbije je istakla da na političkom nivou postoje odredjeni izazovi koji treba da budu razrešeni, a koji, kako je uklazala, potiču od činjenice da je evropska perspektiva ostala pomalo izgubljena, nakon što Albanija i Severna Makedonija nisu dobile zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju EU.

"Nadam se da će ta odluka biti promenjena, jer je važna ne samo za te zemlje, već za čitav region", naglasila je Brnabić.

Prištinske takse

Brnabić je pozvala Prištinu da ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH: "To je loše za region. I zato još jednom pozivam gospodina Kurtija da razmisli o taksama jer moramo da budemo praktični ako želimo da povećamo trgovinu i privučemo investicije, jer građani očekuju to od nas".

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da želi da takse na srpsku robu zameni "principom reciprociteta"

On je rekao da su takse od 100 odsto na robu uvedene kao "reakcija na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnoti i kampanje da se spreči članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama" i da takse nisu "akt indignacije ili osveta".

"Osećamo se diskriminisanim i želimo ravnopravnost", rekao je Kurti.

Brnabić sa Palmerom

Ana Brnabić je na marginama Samita u Londonu, razgovarala sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, pre svega o situaciji o BiH i Crnoj Gori i o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču i na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji.

Brnabić je posle satanka izjavila da "ni jednom jedinom rečenicom" nisu pomenute takse Prištine na robu iz Srbije, niti nova administracija u Prištini.

“To možda najbolje pokazuje koliko u ovom trenutku SAD, sa jedne strane, razmišljaju kakva je moguća destabilizacija u BiH i koliko oni ozbiljno prate situaciju u BiH, ali, s druge strane, i da je Ričard Grenel preuzeo u potpunosti pitanje odnosa Beograda i Prištine i taksi”, rekla je Brnabić i najavila da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Vašingtonu sastati sa Palmerom.

XS
SM
MD
LG