Tuhel u misiji “prokletstvo osmine finala“

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.03.20. | 13:23

Težak zadatak je pred Parižanima

Još jedan meč kome fudbalski fanatici, ovog puta u Parizu (21h), neće moći da prisustvuju zbog straha od širenja korona virusa i odluke da se on odigra bez prisustva publike. Sinoć je jedan takav odigran u Valensiji, pa su navijači Slepih miševi, iako je njihov tim izgubio, uskraćeni za sedam golova u režiji svog napadački raspoloženog tima i nestvarne Atalante – čitaj Josipa Iličića. Pogodaka nije manjkalo ni u prvom meču Pari Sen Žermena i Borusije, pa se očekuje da kiša golova padne i večeras na Park prinčeva, s obzirom na to da Parižani iz te utakmice imaju gol zaostatka i očekuje se da se “otvore“ i nešto konkretnije napadnu večeras, za razliku od meča u Dortmundu kada su sa dosta kalkulacija ušli u meč. A svi znamo kakav je Dortmund kada igra na kontre – najopasniji.

Dok su na gostovanju na Signal Iduna Parku Parižani morali da se suprotstave popularnom Žutom zidu, svoje protivnike će Park prinčeva dočekati prazan. Ono što na prvi pogled izgleda kao hendikep za francuski tim, na kraju bi mogla da bude olakšavajuća okolnost. Oslonjeni samo na sebe, bez huka sa tribina, fudbaleri pariskog kluba će moći da se skoncentrišu samo na fudbal i neće osetiti toliki pritisak navijača i kritike koje su iz godine u godinu sve češće. A kako i ne bi bile? Parižane već treću godinu zaredom prati prokletstvo osmine finala koju nikako da prođu. Pre tri sezone potpuno ih je nadigrao Real Madrid, godinu dana kasnije Barselona ih je u nezaboravnom revanš meču izbacila kada su ih svi već videli kao sigurne prolaznike, da bi se prethodne sezone tim Tomasa Tuhela neočekivano obrukao ispadanjem od Mančester Junajteda koji je važio za potpunog autsajdera.

Izabrane vesti

U slučaju još jedne eliminacije, ovog puta od Dortmunda, čelnici kluba iz prestonice Francuske zapitaće se u narednih nekoliko meseci da li je projekat vlasnika Nasera Al Helaifija “zdrav“, govoriće se gotovo sigurno u sudbini Tuhela, najvećih zvezda Nejmara i Kilijana Mbapea. Međutim, ukoliko se plasiraju u četvrtfinale od kog nisu otišli dalje još od 2012, od kada su redovni učesnici elitnog takmičenja, posao bi mogao da im bude znatno lakši. Real Madrid je na pragu eliminacije od Mančester Sitija, Liverpul i Juventus takođe, Barselona muku muči sa Napolitancima, te bi se bar donekle Parižanima otvorio put. Ipak, potrebno je prvo “preskočiti“ Borusiju.

Sa prinudnog odmora – pauza zbog povrede i odlaganja meča sa Strazburom – Nejmar, koji je u prvom meču bio strelac jedinog gola pariskog tima, se za revanš sa Milionerima vraća odmoran i u idealnoj fizičkoj kondiciji. Strahovalo se da će nemački stručnjak biti lišen usluga najefikasnije igrača, Mbapea, zbog moguće zaraze korona virusom, ali je utvrđeno da je Francuz negativan te da će biti u sastavu večeras. Bilo da je to formacija 4-4-2 ili 4-2-4, ovaj model sigurno najviše odgovara Tuhelu. Za razligu od prošlog meča, ovog puta bi ispred trojca Nejmar – Mbape – Di Marija mogao da se nađe i klasičan napadač. Pitanje je samo da li će to mesto ostati rezervisano za Edisona Kavanija ili Maura Ikardija. Sa ovakvom navalom sve ukazuje na to da će se Pari Sen Žermen još jednom otvoriti i pronaći put do mreže gostiju, pod uslovom da odbrana ovog puta ne ostane napuštena.

Poslednja linija prethodnih godina upotpunjuje sliku “labavog“ Pari Sen Žermena. Kapetan uzdrmalog broda Tijago Silva često propušta važnije mečeve, što zbog partija koje pruža, što zbog reakcija na pojedine poraze. Još uvek nije sigurno da li će u revanšu startovati ili meč početi sa klupe. U slučaju da ostane rezervista, Tuhel bi mogao da izvede do sada neoprobanu defanzivnu liniju gde bi Markinjos zauzeo centralnu poziciju, a njegovi partneri bili bi Kimpembe i Tilo Kerer.

Francuskom timu “završava posao“ i pobeda od 1:0, ali Tuhel ne veruje u taj scenario.
Mi nismo tim koji igra na 1:0. Volimo da napadamo što ćemo i uraditi. Pokušaćemo da postignemo što je više moguće golova. Ali i ako bude 1:0 za nas, bićemo zadovoljni“, izjavio je nemački stručnjak.

Svestan je bivši trener Borusije opasnosti koja preti od žuto-crnih.
Vrlo su opasan tim, dosta su brzi, vole da igraju u tranziciji. Ne smemo da gubimo lopte previše lako u opasnoj zoni. Moramo da odigramo pažljivo i inteligentno.“


LIGA ŠAMPIONA: Pari Sen Žermen - Borusija Dortmund, (21h)
Stadion: Park Prinčeva
Sudija: Entoni Tejlor, Engleska

PSŽ (4-4-2): Navas - Kerer, Silva, Kimpembe, Kurzava - Di Marija, Markinjos, Gej, Nejmar - Kavani, Ikardi

BORUSIJA DORTMUND (3-4-3): Burki - Pišček, Humels, Zagadu - Hakimi, Džan, Vitsel, Gereiro - Sančo, Brant - Haland

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

21.00: (1,60) Liverpul (3,80) Atletiko Madrid (6,00) /prvi meč dobio Atletiko s 1:0/
21.00: (1,80) PSŽ (3,80) Borusija Dortmund (4,30) /prvi meč dobila Borusija s 2:1/

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara