Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih

U zgradi Radio Beograda danas su neki od doajena rok kulture sa ovih prostora prisustvovali postavljanju spomen-ploče Nikole Karaklajića na Zid slavnih. Istovremeno je ovaj skup prerastao i u komemoraciju legendarnom voditelju Zoranu Modliju, koji je trebalo da danas govori o svom kolegi Karaklajiću.

Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, kazao je da ono što je za pozorište bila Mira Trailović, a za književnosti Borislav Mihajlović Mihiz, za radio bio Karaklajić.

"Bio je epicenter za rokenrol. Donosio je svet nama, ali ono što je još važnije vodio je najtalentovanije naše ljude u svet. Bio je rok prvoborac, otac srpskog rokenrola", kazao je Kanjevac.

U čast Karaklajiću i Modliju pušten je insert iz emisije Nikole Karaklajića "Sastanak u 9 i 5" u kojoj je, kao srednjoškolac, Zoran Modli govorio o muzici zajedno sa Pecom Popovićem.

Prvi snimci "Ju grupe" snimljeni su zahvaljujući Karaklajiću, a Žika Jelić je kazao da je za naziv grupe zaslužan i Modli.

"Nikola je bio čovek koji je pomagao mladima u umetnosti. Prvi naš snimak je napravljen zahvaljujući njemu, a Modlija sam znao od detinjstva i kada je trebalo da smislimo ime za grupu pozvao nas je u njegovu diskoteku kako bi nam publika u tome pomogla", evocirao je uspomene Jelić.

Rok kritičar Žikica Simić kazao je da, nažalost, nije poznavao Karaklajića, ali da ga je uvek smatrao pionirom koji je spojio muziku i radio, pesmu sa slušaocima.

"Zoran je definitivno bio prvak sveta u radiju. Inficiran njegovim emisijama i ja sam poželeo da se bavim time", kazao je Simić.

Prvak Jugoslavije u šahu  

Kompozitor Zoran Simjanović takođe je bio neko na čiji je bend Siluete Karaklajić imao velikog uticaja.

"Bio je rok prvoborac. Mi smo bili klinci koji su morali da u devet i pet čujemo njegovu emisiju, jer je to bio jedini način da se upoznamo sa rok scenom u svetu", ispričao je Simjanović.

Aleksandar Matanović podsetio je prisutne da je Karaklajić bio prvak Jugoslavije u šahu, kao i na njegov doprinos u toj disciplini.

Peca Popović svečano je potom otkrio ploču i podsetio da se 12 godina nakon Karaklajićeve smrti, a na dan njegovog rođenja prvi put organizuje komemorativni skup i da je srećan što su danas tu mnogi njegovi prijatelji, saradnici i kolege na koje je on imao uticaja.

"Nikola je oko sebe uvek držao i podržavao ljude poput sebe - ljude pune interesovanja, takav je bio i Modli. Sećam se da smo zajedno drhtali te 1964. godine kao gimnazijalci pred emisiju ''Sastanak u devet i pet'', ispričao je Popović.

On je kazao i da je Karaklajića uvek doživljavao kao drugog oca, te da je on uvek bio pravi Beograđanin "nešto što polako gubimo iz sećanja".

"Bio je Beograđanin koji je svoj grad s ponosom nosio u svet, stvorivši ambijent za afirmaciju domaćih vrednosti", kazao je Peca Popović.

Podsetio je sve prisutne na to da je Karaklajić osnovao Omladinski orkestar Radio Beograda, dao ime Sedmorici mladih, krstio Zlatne dečake, u Holandiju prvi poneo njihov snimak iz Radija i zatim ih poveo u Englesku, kao i na to da je osnovao Džuboks, prvi muzički magazin u svetu.

"Nikola je napravio i prvi prenos sa koncerta na brodu 'Kozara' 1972. godine... Takve ljude ne smemo zaboraviti, jer bez njih ne bi bilo nas. Nažalost, u deficitu smo s takvim ljudima jer je on pomagao pupoljcima da se rascvetaju, a mi živimo u vremenu kada se oni na vreme saseku", zaključio je Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво