Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 24. 2. 2020.

| Društvo

Ministar prosvete umesto odgovora vređao novinare i gurnuo mikrofon

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

"Pa dobili bi odgovor da ste normalni, a niste" - poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević novinarima Južnih vesti i N1 koji su insistirali da im odgovori na pitanja o smeni dekana tri niška fakulteta koju je prošle godine najavio, nakon rešenja Agencije za borbu protiv korupcije. Sada ministar negira ranije izjave, umesto odgovora vređao je novinare i gurnuo mikrofon.

Ministar Šarčević je u Nišu govorio o novoj strategiji obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, za predškolsko i osnovno obrazovanje. Sastanak Sarcevic; foto: JV Ministar umesto odgovora o spornim dekanima vređao novinare; foto: JV

Pre početka skupa u holu niškog Univerziteta odgovarao je na brojna pitanja, ali ne i na ona koja su mu postavljali novinari N1 i Južnih vesti.

Novinar N1: Ministre, prošle godine ste nam obećali informacije u vezi sa dekanima vezano za korupciju, nismo dobili...

Šarčević: Pa niste dobili, ja sam to više puta rekao. Mora da znate da smo mi mukom teškom, izmenama i dopunama zakona o Visokom, uspeli da ugradimo taj mehanizam. To smo u prosveti uradili pre 3 godine, znači to je jako teško bilo.

Novinarka JV: To znamo, ali ne znamo koje je rešenje?

Šarčević: Ja vam kažem i onda sam vam rekao. Mi kad smo doneli zakon od tog časa to važi. Znači gde god da se desi slučaj, sad trenutno ispitujem slučaj Veterinarskog u Beogradu.

Novinari su ministra podsetili da je još juna prošle godine obećao da će za nedelju dana biti poznato da li će Petar Mitković ostati dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, Milovan Bratić na čelu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Suzana Kostić dekanica Fakulteta umetnosti.

Tada je rekao da zakon ne može retroaktivno da se primenjuje, da je dekane trebalo da smene saveti, ali i da bi dekanica Kostić mogla da ostane bez funkcije zbog kršenja etičkog kodeksa.

Međutim, iz Ministarstva prosvete do danas nisu odgovorili na pitanja šta je zvanična odluka, a o tome nije želeo da govori ni ministar Šarčević. Sarcevic 1; foto: JV Ministar umesto odgovora o spornim dekanima vređao novinare; foto: JV

Novinarka JV: Vi ste nam obećali rešenje u junu prošle godine.

Šarčević: Nisam vam ja obećao.

Novinarka JV: Jeste, Vi lično, u junu da će za nedelju dana biti doneto rešenje.

Šarčević: Ljudi, ajde da vam ja nešto kažem, ako sam proverio u međuvremenu, sa više, i nemojte da budete navalantni, jer nećete dobiti odgovor nikad više.

Novinarka JV: Vi ste obećali i rekli da će za nedelju dana taj problem biti rešen.

Šarčević: Ajde, završena konferencija, doviđenja.

Nakon toga ministar je nastavio da "deli lekcije" novinarima, koji su krenuli ka njemu kako bi snimili o čemu govori, ali i dalje nije pričao o spornim dekanima, već je počeo da ih vređa.

Šarčević: Naučite da budete civilizovani, prekidate ljudima lepu zamisao. Je l ste vi vaspitani?

Novinarka JV: Ja pokušavam da dobijem odgovor zajedno sa kolegom, a vi...

Šarčević: Pa dobili bi odgovor da ste normalni, a niste. Zašto mi gurate to (mikrofon) u oči?

Novinarka JV: Da li ćete da odgovorite na pitanje ili ne?

Šarčević: Ajde sklonite to da ne budem ja siledžija, kad ste vi. Sramota bre ljudi, gde ste naučili to?

Na kraju je gurnuo mikrofon novinaru N1 i poručio mu "da snima sebe". Građani su zato ponovo ostali uskraćeni za informaciju o tome zašto na tri niška fakulteta ostaju dekani čiju je smenu najavio, u skladu sa zakonom.

Podsetimo, prošlog juna je Ministarstvo prosvete održalo sastanak sa rektorom niškog Univerziteta o temi spornih dekana, u problem su uključene i druge institucije, ali jedino što je poznato jeste da su oni i dalje na funkcijama iako Zakon propisuje smenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko

    23:57 // 8. 6. 2020.

    Da li mi kao gradjani države Srbije, možemo da smenimo ministra prosvete? Srbiji treba neko ko je normalan, ko zna da je Desanka Maksimović jedna od naših najbolji pisaca.

  • Prosvetar

    21:29 // 27. 2. 2020.

    Auuuu ovo ministar prosvete?! Ovako da se ponaša, ovako da razgovara neko ko bi trebao da bude primer kulture, učenosti?!Cccccccc.......Pa šta možemo da očekujemo, čemu da se nadamo?! Ljudi moji ,pa šta je ovo????????

  • qgo

    09:18 // 25. 2. 2020.

    SElac ostaje selac bez obzira na broj predjenih kilometara u jedinici vremena.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: