Biznis
SKUPŠTINA POTVRDILA VIŠE SPORAZUMA Slobodna trgovina sa zemljama EAEU i ulaganje 43 miliona evra u preduzetništvo

SKUPŠTINA POTVRDILA VIŠE SPORAZUMA Slobodna trgovina sa zemljama EAEU i ulaganje 43 miliona evra u preduzetništvo

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica kojima se predviđa pristup tržištu od preko 180 miliona ljudi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
skupstina prozori 270219 foto dusan milenkovic 3697 Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
skupstina prozori 270219 foto dusan milenkovic 3697

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da se tim sporazumom ne ugrožava evropski put Srbije. Evropska unija ne samo da je prvi spoljnopolitički cilj Srbije, već je i prvi spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU taj procenat oko sedam odsto“, rekao je Mali u raspravi.

Siniša Mali
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Siniša Mali

Ministar je naglasio da treba da imamo u vidu da se oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa zemljama EAEU odnosi na Rusiju. „Sporazum sa EAEU nije koristan samo za našše privrednike koji posluju sa zemljama EAEU, on je istovremeno i važžan motiv za dolazak stranih investitora i ulagača“, rekao je Mali.

Za preduzetništvo i nauku oko 43 miliona evra

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj koji predviđa ulaganje od oko 43 miliona evra u razvoj preduzetništva, Fonda za nauku i naučno istraživanje.

Pročitajte još

Fondu za nauku je opredeljeno je 22,5 miliona evra, za reforme instituta za istraživanje i razvoj osam miliona evra i za program saradnje sa srpskom naučnom dijasporom 3,5 miliona evra.