"Virus ugrožava svetsku privredu"

Novi koronavirus "ugrožava" oporavak privrede sveta rekla je juče šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Rijadu na sastanku G20.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.02.2020.

07:01

Foto: Epa/GIAN EHRENZELLER

Ona kaže da je spremna da deluje da bi ograničila "rizike" po rast.

"Virus Kovid-19, globalna vanredna zdravstvena situacija, poremetio je ekonomsku aktivnost u Kini i mogao bi da dovede u pitanje oporavak", rekla je Kristalina Georgieva ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka dvadesetak glavnih ekonomija sveta koji su se sastali u Saudijskog Arabiji.

U januaru je MMF predvideo ukupni rast od 3,3 odsto za 2020. godinu, dok je 2019. godina bila na 2,9 odsto. Georgieva je rekla da će uticaj novog koronavirusa na rast biti oko 0,1 procenta.

"Očekivani ekonomski oporavak (...) je krhak", dodala je šefica MMF-a u saopštenju. Privredni rast u Kini trebalo bi da iznosi 5,6 odsto, što je 0,4 procenta manje u odnosu na januarske procene. Virus je odneo 2.345 života u Kini, prekinuvši transport, poremetivši trgovinu i podstičući zabrinutost investitora, jer su kompanije prisiljene da obustave rad.

"Obavestila sam G20 da će, čak i ako se virus brzo obuzda, uticati na rast u Kini i ostatku sveta", rekla je Georgieva.

"G20 je važan forum koji će pomoći da se svetska ekonomija postavi na čvršću osnovu", rekla je šefica MMF-a, pozivajući zemlje članice da sarađuju u suzbijanju širenja virusa.

G-20 je neformalni forum 19 država sveta s najrazvijenijim ekonomijama, i Evropske unije. One zajedno s 90 odsto učestvuju u svetskom BDP-u, sa 80 odsto u svetskoj trgovini i u njima žive dve trećine stanovnika sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: