"Ni jedan fudbalski radnik, ma koliki da mu je ego ne sme ni pomisliti da je veći od igre!"
"Ni jedan fudbalski radnik, ma koliki da mu je ego ne sme ni pomisliti da je veći od igre!"

Čeferin apeluje: Fudbal nije samo biznis!

Vreme čitanja: 2min | uto. 03.03.20. | 14:55

Nadahnut odgovor na početku kongresa u Amsterdamu prvog čoveka evropske kuće fudbala planovima Fife i Đanija Infantina da organizuje svetsku klupsku ligu

Kongres Uefe u Amsterdamu već od prvih minuta postao je svojevrsno borilište novih ideja i tradicije. Sa jedne strane FIFA na čelu sa Đanijem Infantinom koja želi da uz pomoć najvećih ekipa napravi svetsku klupsku ligu koja bi bila koncipirana slično kao profi ligama u Severnoj Americi, dakle sa stalnim članovima. Na drugoj strani tradicija, solidarnost i - Aleksander Čeferin.

Prvi čovek evropske kuće fudbala je na današnjem otvaranju emotivnom, a pre svega političkom, ali pomalo i ratnom obraćanju podržavaocima i protivnicima ovakvog razvoja fudbala, koji bi mogao da promeni, između ostalog i Ligu šampiona, nije ostao nedorečen. Ako se u njegovim rečima prisutni Infantino nije našao, onda nije ni slušao...

Izabrane vesti

"Naši principi, istorija, tradicija i struktura omogućila je fudbalu da dominira nad ostalim sportovima, a Evropi da dominira u svetu fudbala. Dovoditi te principe u pitanje je smrtna presuda za fudbal", jasan je Slovenac, "Ako nam naš uspeh omogući da se sa ubeđenjem i legitimitetom snažno branimo evropski sportski model baziran na solidarnosti, promociji u viši rang, ali i ispadanju u niži, možemo biti ponosni. Ako nam naš uspeh dozvoli da se otresemo pretnji koje su se pojavile na horizontu, možemo biti ponosni. Te pretnje su sve jasnije i bliže i naše je da predvidimo najgore i da se spremimo za isto. Principi solidarnosti, promocije u viši rang i otvornih liga nisu na talonu. Oni ostaju i oko toga nema pregovora."

Čeferin je govor začinio i alegorijama koje se odnose na kliku koja "gura" gorepomenute agende koje predvodi Đani Infantino. S razlogom.
"Kada svrha nad profitom postane profit nad svrhom, vreme je za uzbunu. Fudbal nije samo biznis. Ima istoriju, tradiciju i strukturu koja se mora poštovati. Ni jedan fudbalski radnik, ma koliki da mu je ego ne sme ni pomisliti da je veći od igre! Zato što nije. Mi smo čuvari legata, mi smo čuvari igre, igrača i njene istorije!”

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara