');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Dačić sa sekretarom za evropske poslove Španije: Zahvalnost na principijelnom stavu o KiM

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se danas sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije Huanom Gonzalesom Barbom, kojem je zahvalio što Španija daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i što je podržava na evropskom putu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ivica Dačić i Huan Gonzales Barba Tanjug Foto: Ministarstvo spoljnih poslova, Ognjen Stevanović / Tanjug
Ivica Dačić i Huan Gonzales Barba Tanjug

- Španija ima čvrst stav i ne prihvata jednostrane akte - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za medije sa državnim sekretarom Gonzalesom.

Dačić je istakao i da Srbija daje čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Španije, navodeći da sve institucije u našoj zemlji imaju instrukcije sa najvišeg nivoa da, ukoliko bude pokušaja vlasti Katalonije da komuniciraju sa njima, o tome obaveste Ambasadu Španije u Beogradu.

Ivica Dačić
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova, Ognjen Stevanović / Tanjug
Ivica Dačić

Prema Dačićevim rečima, Španija je uvek davala punu podršku Srbiji u otvaranju poglavlja, protiveći se neprincipijalnim uslovljavanjima koje je, kaže, Srbija doživljavala od drugih država članica EU.

Šef diplomatije je kazao da je Gonzales novi državni sekretar u novoj španskoj vladi i da je ovo njegova prva poseta nekoj država od kada je imenovan.

- To potvrđuje visok nivo naših odnosa i sa zadovoljstvom mogu da kažem da su naši odnosi strateškog karaktera, da su privilegovani, bez otvorenih pitanja i da te odnose karakteriše saradnja na svim poljima - rekao je Dačić.

Pročitajte još

Kaže da Srbija i Španija ostvaruju dobru saradnju u gotovo svim oblastima - policije, odbrane, kao i da je 2018. godine robna razmena između dve zemlje prešla pola milijarde evra.

- Želimo da naši bilateralni odnosi budu još boji, što znači da bismo se obradovali ukoliko bi kralj Filip VI ili premijer Sančez posetili Srbiju, kao i nova ministarka spoljnih poslova. Imali smo dobre odnose i sa dosadašnjim ministrom spoljnih poslova Đozepom Boreljom koji je sada na novoj funkciji visokog predstavnika EU - rekao je Dačić.

"Ukidanje taksi, pa obnavljanje dijaloga"

Državni sekretar za evopske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije, Huan Gonzales Barba, rekao je da se ta zemlja zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i da je važno da Priština ukine takse kako bi se dijalog nastavio.

- Mislimo da duh dijaloga mora da se obnovi na onakav način kakav je bio 2011. godine i nadam se da će, pre toga, Priština ukinuti takse koje su uvedene uprkos principima CEFTE, a to je uticalo ne samo na Srbiju, već i na ostale članice te oranizacije - rekao je Gonzales na zajedničkoj konferenciji sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Huan Gonzales Barba
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova, Ognjen Stevanović / Tanjug
Huan Gonzales Barba

Prema njegovim rečima, prištinska strana bi trebalo da razmisli o svojim potezima, ako želi da do rešenja dođe.

Gonzales ističe da su nedavno potpisana pisma o namerama za obnavljanje železničkog transporta i avio-linije dobar signal i način da se krene napred u odnosima između Beograda i Prištine.