Uručene sajamske i nagrade za kratku priču 1Foto: Zoran Panić

Prvu nagradu u iznosu od 20.000 dinara na konkursu Doma kulture za kratku priču Pirota dobio je Ivan Stamenković iz Niša za priču „Te deum Laudamus“.

Druga nagrada u iznosu od 15.000 dinara pripala je autoru  Daliboru Filipoviću iz Pirota za priču ‘’Gildejnovo pero’’. Treću nagradu u iznosu od  10. 000 dinara dobio je  autor  priče „Kad su gorele Vardarove zastave“ Vladimir Ilijevski iz Skoplja.

„Prvi put učestvujem na ovom konkursu. Radim u pirotskoj Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača.Zadovoljan sam ovom nagradom a zadovoljstvo je još veće kada sam danas uoči samog uručenja nagrada saznao ko su članovi žirija. Odavno pišem a ova priča je nastala pre 20 godina. Pišem i romane2, kaže  dobitnik prve nagrade za kratku priču  Ivan Stamenković.

Dobitnik druge nagrade je nezaposleni biolog i ekolog iz Pirota Dalibor Filipović.

– Drugi put učestvujem na ovom konkursu. Kad sam saznao ko čini žiri uhvatila me blaga panika.Mislim da je žiri imao tešku odluku da izabere najbolje priče- kaže Filipović

Nagrade je danas u samoj zavrnici Salona knjige i grafike u hali „Kej“  uručio književnik Dejan Stoiljković koji je  sa Goranom Gocićem i Vuletom Žurićem birao najbolje priče.

“Imali smo ne može se reći nezahvalan,već ozbiljan zadatak da medju 200 pristiglih priča izaberemo najbolje.Sa zadovoljstvom smo ih sve pročitali. Čestitam nagradjenima i svima koji su učestvovali na konkursu”, rekao je Vule Žurić.

Danas su dodeljenje i tradicionalne sajamske nagrade. Nagrada ‘’Sveti Trifun’’ za kompletnu produkciju pripala na Salonu pripala je  Izdavačkoj kući ‘’Sezam buk’’.

Nagrada „Loza“ za najbolje pojedinačno izdanje koje  afirmiše knjigu u užem i širem smislu ove godine dobija izdavač „Prometej“.

Nagradu „Šara“ za najbolji estetsko-tehnološki tretman knjige pripada Izdavačkoj kući  „Data status“

Nagrade dobitnicima sajamskih priznanja je uručio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji se zahvalio njima, dobitnicima nagrada za kratku priču, organizatorima Salona i izdavačima.

“Zahvaljujem se i rekspektabilnom žiriju za kratku priću. Verujem da će i dalje ova manifestacija živeti na radost gradjana i čitalaca”, rekao je Vasić.

Direktor Dioma kulture Miško Ćirić je rekao da je veoma zadovoljan posetom.

“Očekujemo u naredna dva dana još veću posetu”, rekao je Ćirić.

Salon organizuje Dom kulture Pirot u saradnji sa Narodnom bibliotekom  pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Počeo je 18. a završava se 25. febrauara

Salon je 18. februara prigodnom besedom otvorio književnik akademik Goran Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari