Ova namirnica je sjajna alternativa sirupima za kašalj, ali može biti i opasna

Budući da obiluje antioksidansima, stručnjaci se slažu da med predstavlja sjajnu alternativu sirupima za kašalj, koji mogu biti opasni u slučaju neprimerenog doziranja

Zdravlje

Izvor: Avaz.ba

Sreda, 19.02.2020.

10:36

Ova namirnica je sjajna alternativa sirupima za kašalj, ali može biti i opasna
Foto:depositphotos/chepko

Ako vašeg mališana muči kašalj pre odlaska na spavanje, ponudite mu kašičicu meda. Stručnjaci tvrde da lekoviti pčelinji proizvod olakšava simptome i pomaže deci da lakše utonu u san.

Do ovakvog zaključka došli su izraelski naučnici u čijem je istraživanju učestvovalo 300 mališana sa simptomima infekcije grla. Deca u dobi od jedne do pet godina svake večeri su pre spavanja uzimala 10 grama meda. Rezultat - mali ispitanici su manje kašljali i bolje spavali.

Lekari naglašavaju da med nije siguran za bebe koje se doje zbog rizika od infantilnog botulizma. Reč je o retkoj, ali smrtonosnoj infekciji koju uzrokuju spore botulizma iz meda.

Budući da med obiluje antioksidansima, stručnjaci se slažu da on predstavlja sjajnu alternativu sirupima za kašalj, koji mogu biti opasni za decu u slučaju neprimerenog doziranja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Pediatrics".

- Bagremov med jača živce i pomaže kod nemira i nesanice.

- Kestenov med dobar je za bolesti želuca i creva te bolesti prostate.

- Med od lipe leči oboljenja mokraćnog kanala i bubrega te disajnih organa. Pripazite - med od lipe se ne preporučuje osobama koje imaju problema s krvnim sudovima.

- Med od žalfije pomaže kod kašlja, prehlade i bolesti disajnih organa.

- Livadski med ima široko delovanje i preporučuje se u svakodnevnoj prehrani dece i starijih osoba

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: