Uroš Spajić
Uroš Spajić

Spajić za MOZZART: Trešće se mušema i u Krasnodaru

Vreme čitanja: 5min | pet. 28.02.20. | 09:17

Štoper zeleno-crnih i srpski reprezentativac Uroš Spajić u razgovoru za MOZZART Sport kaže da je vodeći Zenit gotovo nedostižan, ali je uveren da njegova ekipa ima dovoljno kvaliteta da se direktno plasira u Ligu šampiona

Utakmicom klubova sa dna tabele, Krila Sovjetov i Orenburga u petak počinje drugi deo šampionata Rusije u kojem lider Zenit ima ubedljivu prednost u odnosu na drugoplasirani Krasnodar srpskog reprezentativca Uroša Spajića. Nekadašnji štoper Crvene zvezde je u razgovoru za MOZZART Sport najavio uzbudljivu polusezonu, koju bi trebalo da obeleži velika borba za plasman u Ligu šampiona, ali se i osvrnuo na karijeru, kao i predstojeću utakmicu koju Orlovi igraju protiv Norveške u okviru dodatnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Već sam sedam godina u inostranstvu i svuda mi je bilo lepo. Period u Tuluzu bio mi je turbulentan, imao sam problema sa povredama, smenjivali su se treneri, ali je grad super, baš kao i mnogi ljudi koje sam tamo upoznao. Sa Anderlehtom sam osvojio titulu, i to poslednju koju je uzeo, a Brisel je prelep. U Krasnodaru sam zaista prezadovoljan, kako mestom, koje ima šarm i neku svoju priču, tako i klubom, koji je veoma ambiciozan. Prošla sezona bila nam je super, a i u ovoj dobro guramo i jurimo Ligu šampiona. Mogu da se ponosim izborima koje sam napravio. Kada završim karijeru možda ću moći da podvučem crtu i kažem gde mi je bilo najbolje, ali zadovoljan sam time što sam možda išao korak po korak, ali uvek unapred. Nisam imao padove, idem svojim tempom, ali uvek uzlaznom putanjom“.

Kada si pre skoro dve godine prešao iz Belgije u Rusiju mnogi su sumnjali da si dobro postupio, ali Krasnodar je već nekoliko sezona u vrhu tabele. Da li to ispunjava tvoje ambicije?
Mislim da je ruska liga jača od belgijske, a Krasnodar se u njoj bori za titulu ili barem plasman u LŠ i ima jedan od najboljih stadiona u Evropi. Pokazalo se da sam napravio pravi potez, posebno zbog trenutne situacije u Anderlehtu. Što se mojih ličnih ambicija tiče... Odrastao sam u sredini u kojoj drugo mesto nije uteha, ali Zenit je ove sezone dominantan, nije menjao ekipu, nije imao oscilacija...

Izabrane vesti

Pred nastavak prvenstva Zenit ima čak deset bodova više od vas, a vi bod više od Rostova, CSKA i Lokomotive. Da li je trka za titulu završena, ili bi Lokomotiva u subotu mogla da zamrsi situaciju jer gostuje baš lideru?
Sportski je verovati do kraja, ali treba biti realan. Ekipa kao što je Zenit neće ispustiti prednost koju ima. Već sam rekao, nama je LŠ glavna ambicija, imamo potencijal, ali baš nismo imali sreće sa povredama. Zato će u prva tri kola na pojedinim pozicijama igrati neki mlađi fudbaleri. Recimo, Remi Kabelja je letos doveden iz Sent Etjena za više od 10.000.000 evra i već na startu prvenstva je doživeo povredu ukrštenih ligamenata i za njega je sezona završena. Viktor Klaeson je istu povredu doživeo na kraju prethodne i još se oporavlja. Nije da tražimo alibi, tako je, kako je. Sutra, kada se budu gledali rezultati, niko te neće pitati kakve su bile okolnosti, nego šta si uradio. Imamo najkvalitetniji tim od svih koji se bore za drugo mesto. Sve zavisi od nas, a i većinu derbija igramo kod kuće“.

A što se tiče Lokomotive, u pitanju je ekipa koja je bila šampion i na koju uvek treba računati kada se priča o prva tri mesta. Biće velika borba u tom derbiju. I jednima, i drugima biće to prvi meč posle pauze i svašta može da se desi, u zavisnosti od trenutne inspiracije. Međutim, smatram da je Zenit favorit.

Ruski klubovi bili su veoma pasivni tokom zimskog prelaznog roka. Zbog čega?
U ruskoj ligi će od sledeće sezone svaki klub moći da ima samo po osam stranaca i verujem da zbog toga niko nije hteo mnogo da kupuje, posebno u inostranstvu. Biće zato dosta prodaja na leto“.

Vi u prvom kolu nastavka čekate Ufu koja igra tvrdo i na remije, a upravo su nerešeni rezultati ono što vas drži tako daleko od Zenita, mada ste kao i on doživeli svega dva poraza. Da li ste tokom zimske pauze uspeli da nađete rešenje za bunkere rivala?
Ni mi nismo nikog angažovali, ali se nadam da u nastavku nećemo gubiti toliko bodova, posebno na svom terenu. Skoro svi igraju veoma zatvoreno protiv nas, a ovde se i inače uglavnom igra dosta čvrsto i onda se desi da ekipa objektivno slabijeg kvaliteta postigne gol iz prekida i tada je veoma teško preokrenuti. No, protiv Ufe igramo kod kuće i jednostavno moramo da pobedimo, a ako ih otvorimo na vreme možda bude i dosta pogodaka“.

Razočarali ste u Evropi, ali isto važi i za ostale klubove u Rusiji. U čemu je ove sezone bio problem kada je međunarodna scena u pitanju?
Mi smo očajno počeli, kao da smo u Bazel otišli turistički. Posle smo zaigrali mnogo bolje, ali pomenute povrede dosta su uticale na naše rezultate. Bukvalno na nekim gostovanjima nismo imali dovoljno igrača za klupu, pa su morali da uskoče omladinci. Lokomotiva je imala tešku grupu, pa se ni za nju ne može reći da se baš obrukala, iako je bila poslednja. CSKA ima mladu ekipu i izdanja Armejaca nisu iznenađenje, imali su dosta turbulencija. Zenit je sve imao u svojim rukama i neshvatljivo je da je to ispustio. Jednostavno, tako se ove sezone namestilo, verujem da će sledeće biti mnogo bolje“.

Reprezentaciju Srbije za manje od mesec dana očekuje utakmica sa Norveškom u polufinalu kvalifikacija za EP kroz Ligu nacija. Po svemu sudeći očekuju te direktni okršaji sa Erlingom Holandom, jednim od najboljih mladih igrača Evrope. Koliko ga poznaješ i čemu možemo da se nadamo?
Iskreno, nisam mnogo obraćao pažnju na njega do poslednjih nedelja, ali gledao sam ga od kako je u Dortmundu. Vidi se da je pun samopouzdanja, borac je, ide na svaku loptu... Odličan fudbaler, sa sjajnom perspektivom, ali nadam se da ćemo uspeti da ga zaustavimo. Naravno, Norveška ne zavisi samo od jednog igrača. U pitanju je veoma bitna utakmica i za njih, i za nas. Stadion je odavno rasprodat, oni žive za taj meč baš kao i mi. Svesni smo koliko dugo se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo i silno želimo da to ispravimo“.

U nedelju se igra naš „večiti derbi“. Šta očekuješ od svoje Crvene zvezde i novog trenera Dejana Stankovića?
Partizanu sigurno neće nedostajati motivacije, bez obzira na zaostatak od 11 bodova, ali Dekiju će to biti prvi derbi kao treneru tako da će i Zvezdini igrači biti veoma inspirisani. Jedva čekam derbi i, naravno, nadam se da će Zvezda pobediti. Inače, redovno gledam njene utakmice, kada god mogu. Drago mi je zbog svih uspeha Vladana Milojevića, a nadam se da će ih Deki barem ponoviti“.


RUSIJA 1 - 20. KOLO: 

Petak

16.30: (2,85) Krila Sovjetov  (2,85) Orenburg (2,85) 

Subota

12.00:  (1,40) CSKA  (4,50)  Ural (8,50) 
14.30:  (2,70) Dinamo  (3,00)  Spartak (2,85) 
17.00:  (1,65) Zenit (3,70)  Lokomotiva Moskva (5,70) 
17.00:  (2,70) Ahmat  (3,05)  Rostov (2,80) 

Nedelja

12.00:  (3,45) Tambov  (2,90)  Rubin (2,40) 
14.30:  (1,50) Krasnodar  (4,00)  Ufa (7,50) 
17.00:  (2,25) Soči  (3,10)  Arsenal Tula (3,50) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara