Biznis Vesti
"POTREBNO NAM JE JOŠ VREMENA" Na samitu EU bez dogovora o budžetu

"POTREBNO NAM JE JOŠ VREMENA" Na samitu EU bez dogovora o budžetu

Lideri 27 članica EU ni posle dva dana nisu na samitu u Briselu postigli konsenzus o budžžetu Unije za period 2021-2027.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Evropska unija Foto: RAS Srbija / RAS Srbija
Evropska unija

"Nažžalost, danas nije bilo moguće postići sporazum. Potrebno nam je jošš vremena", poručio je predsednik Evropskog saveta ŠŠarl Miššel.

Foto: shutterstock

Nakon skoro 30 sati razgovora, vanredni samit EU u Briselu završšio se sinoć bez konsenzusa o zajedničkom budžžetu za nastupajući sedmogodiššnji period.

Šarl Miššel je na kraju drugog dana samita ocenio da su pregovori o budžžetu "uvek tešška tema", a da su ove godine posebno bili komplikovani zbog činjenice da je Velika Britanija svojim izlaskom iz Unije "povukla" između 60 i 75 milijardi evra svojih doprinosa zajedničkoj kasi.

"Radili smo naporno kako bismo pomirili različite interese, zabrinutosti i miššljenja koja su bila na stolu, ali potrebno nam je jošš vremena. Videćemo kako ćemo nastaviti da radimo na ovome kako bismo uspeli da dođemo do jednoglasne pozicije Evropskog saveta", rekao je Miššel.

U Evropskom savetu kažžu da jošš ne mogu da preciziraju datum sledećeg sastanka o budžžetu. Diplomatski izvori napominju da predsednik Evropskog saveta Miššel ne žželi da ova tema bude uvršštena u dnevni red redovnog martovskog samita EU koji bi trebalo da bude posvećen dogovoru oko nastavka politike prošširenja EU.

Zemlje članice EU nisu uspele da se usaglase oko obima budućeg budžžeta EU, tj. doprinosa koji svaka članica treba da izdvoji za zajedničku kasu. Istovremeno, nema dogovora ni o raspodeli zajedničkog novca po sektorima.

Pročitajte još

Evropska komisija prva je 2018. godine izaššla sa predlogom da udeo zemlja članica u sedmogodiššnjem budžžetu EU za period od 2021. do 2027. godine bude 1,11 procenata nacionalnog BDP-a svake zemlje. Evropski parlament predložžio je da izdvajanje bude 1,3 procenata BDP-a.

Istovremeno, one zemlje koje najvišše odvajaju za zajednički budžžet kao ššto su Nemačka, Danska, Holandija i ŠŠvedska, zalažžu se da nacionalni doprinosi ne budu veći od jednog procenta BDP-a.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Miššel, nakon kosultacija sa zemljama članicama, proššle nedelje predstavio je "kompromisni predlog" koji iznosi 1,074 procenta BDP-a. Diplomatski izvori navode da je poslednji predlog na osnovu koga je pokuššano da se dođe do dogovora u Briselu bio 1,07 procenta BDP, ššto takođe nije dobilo podrššku svih 27 zemalja članica EU.