21. februar  2020. 22.25  →  23.50 | Izvor: Tanjug

Figaro: Đukanović bi lako mogao da padne sa vlasti

PARIZ -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović donošenjem neprijateljskog "zakona o slobodi veroispovesti" otišao je predaleko i lako se može desiti da uskoro padne sa vlasti, ističe u analizi zamenik glavnog urednika najuticajnijeg francuskog magazina "Figaro“ Žan-Kristof Buison.

Kako prenosi Sputnjik, u autorskom tekstu pod nazivom "Crna Gora je izgubila veru u svog predsednika“, Buison napominje da je Đukanović, koji je na vlasti skoro pune tri decenije, sada suočen s najvećim iskušenjem.

djukanovic

Francuski novinar naglašava da je veliko pitanje hoće li Đukanović sledeće godine proslaviti 30 godina vlasti.

"Uprkos podršci američkih saveznika, uprkos relativno zdravoj ekonomiji zemlje čije turističke lepote privlače turiste tokom cele godine, uprkos perspektivi ulaska u EU (posle NATO), što građani (naivno?) doživljavaju kao Sveti gral, to se pitanje ipak postavlja. Greška u jednoj napetoj situaciji do koje je doveo predsednik lično izvela je na ulice čak 200.000 građana (od ukupno 600.000 stanovnika) koji demonstriraju već mesec i po dana. Crnogorski predsednik je sada, čini se, otišao predaleko“, navodi Buison.

On je podsetio da su 26. decembra prošle godine poslanici Đukanovićeve stranke izglasali zakon koji omogućuje nacionalizaciju imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC), ako ona ne može da priloži papire o vlasništvu.

"Mnoge crkve izgrađene su u 6. ili 7. veku, dok su neke nastale u vreme otomanske okupacije, kasnije i fašističke okupacije i u doba komunizma. Da ne pominjemo da su često bile pljačkane ili uništavane. Odlučan narod mirno se okuplja oko mitropolita Amfilohija pre svega da iskaže pripadnost srpskoj crkvi, koja je ustanovljena još u 13. veku. Oni takođe izražavaju i da im je dozlogrdio čovek koji je daleko od toga da je pošten i uzoran“, ističe Buison.

Đukanović: Crna Gora ima pravo na autokefalnu crkvu

Đukanović je izjavio da Crna Gora, kao i sve ostale države, ima pravo na svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu i da sporni Zakon o slobodi veroispovesti ničim ne ugrožava svetinje bilo koje crkve i da će njih i dalje koristiti vernici.

U intervjuu za sarajevsku TV " Face ", on je ocenio i da je taj zakon dobar pravni akt kojim se Crna Gora dodatno harmonizuje sa evropskim sistemom vrednosti i da ni po čemu ne ugrožava ni slobodu veroispovesti, niti svetinje crkve, ili bilo koje druge verske zajednice, pa ni Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Raspoložen sam, u svakom trenutku da pred licem javnosti s bilo kim ukrstimo argumente i to sam u nekoliko navrata već radio, i da zaista vidimo da li ima ikakvog osnova, strah, makar bilo kog pojedinca, ne samo SPC, da država nekim svojim zakonom ugrožava njihova verska prava i slobode. Kada bih čuo jedan takav argument, verujte, sugerisao bih i Vladi i Parlamentu da ispitamo svoje rešenje", rekao je Đukanović, prenosi RTCG.

On je naveo da, međutim, manipulacije u vezi sa zakonom još traju.

Prema njegovim rečima, učesnici protestnih litija protestuju protiv državne politike Crne Gore.

"To više nije crkveno pitanje, već strogo političko pitanje, i na toj političkoj platformi danas su upregnuti interesi raznih struktura koje deluju protiv države Crne Gore i protiv njenog građanskog koncepta", kazao je Đukanović.

Dodao je da velikosrpski nacionalizam nije od juče i da ne ugrožava Crnu Goru od vremena aktuelnog predsednika i političke garniture u Beogradu, nego je, kako navodi, to jedna pojava koja traje vekovima.

Velikosrpski ideolozi, navodi Đukanović, shvatajući da je Kosovo izgubljeno višedecenijskom pogrešnom politikom Beograda, pokušavaju da pronađu supstitut za projekat Velike Srbije.

"Republika Srpska je nešto što im prvo pada na pamet, ali po mojoj oceni, to ne zadovoljava njihove apetite. Republika Srpska sa Crnom Gorom bi mogla biti odgovarajuća kompenzacija za ideologe i realizatore politike Velike Srbije u našem regionu", rekao je predsednik Crne Gore.

On je dodao da je "predsednik Srbije izrazio svoj vrednosni stav o protestima u Crnoj Gori, čiji je je jedan od ciljeva, deklarisanih neupitno, promjena vlasti u Crnoj Gori.

"U redu, primamo k znanju i naravno odredićemo se prema tome, svojim odnosom prema Srbiji, prema njenoj političkoj sceni", kazao je Đukanović.

Poručio je da Crnu Goru sada brane njene državne institucije, koje su veoma legitimno utemeljene većinskoj volji građana Crne Gore iskazanoj na referendumu 2006 o nezavisnosti.

"Nestala je crnogorska država, nestala je i Crnogorska pravoslavna crkva, ali moje pitanje je a šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena crnogorska država? Što sada Crna Gora nema isto pravo koje imaju sve države koje imaju značajnu pravoslavnu zajednicu, da formira svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu", upitao je Đukanović.

Ne idem u Sarajevo, dolazim u Srebrenicu

Đukanović je izjavio da neće ići u posetu Sarajevu, ali da će, ako bude pozvan, doći na godišnjicu masakra u Srebrenici da bi, kako je rekao, odao počast žrtvama genocida.

"Ne dolazim u BiH 2. i 3. marta, iako su me dva člana Predsedništva pozvala! (Srpski član Milorad) Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti deo te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH", rekao je Đukanović.

On je dodao da će, ako bude pozvan doći uz Srebrenicu na godišnjicu.

"Prisustvom ću pokazati i odati počast žrtvama genocida, Skupština Crne Gore je među prvima u svetu usvojila Rezoluciju o genocidu, ja sam rekao da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25. godišnjicu, naravno", rekao je predsednik Crne Gore.

Tagovi