KANAĐANI DOBILI BANKOMAT ZA DROGU: Prvi postavljen u Vankuveru, trebalo bi da pomogne u LEČENJU NARKOMANA! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

neviđeno

KANAĐANI DOBILI BANKOMAT ZA DROGU: Prvi postavljen u Vankuveru, trebalo bi da pomogne u LEČENJU NARKOMANA! (VIDEO)

Planeta -

U Kanadi je postavljen prvi automat za moćne opioide kao deo projekta koji će pomoći u borbi protiv krize predoziranja u Vankuveru.

Projekat MajSejf, koji podseća na bankomat, zavisnicima pruža pristup propisanoj količini hidromorfona medicinskog kvaliteta, droge koja je dvostruko jača od heroina.

Dr Mark Tindal, profesor epidemiologije na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji, smislio je projekat kao deo pokušaja da se smanji broj smrtnih slučajeva od predoziranja u gradu, koji je prošle godine dostigao 395.

"Mislim da etički trebamo ljudima ponuditi sigurniji izvor", rekao je. „Dakle, u osnovi ideja je da umesto što kupujemo nepoznati fentanil iz jedne uličice, ljudima možemo nabaviti lekove farmaceutske klase.“

Don Durban, socijalni radnik iz Vankuvera, jedan je od 14 zavisnika o opioidima koji koriste prodajnu mašinu MajSafe. Nakon što su mu početkom 2000-ih propisani lekovi protiv bolova koji se baziraju na opioidima, otac dve dece razvio je zavisnost i sada se ne može izboriti bez dnevne doze hidromorfona.

Za razliku od većine zavisnika, Durban (66) ne mora kršiti zakon tako što će tražiti svoje popravke preko dilera droge. Umesto njega propisan mu je Dilaudid - robna marka hidromorfona - i tokom poslednjih nekoliko nedelja mogao je da sakuplja svoje tablete iz automata u blizini kuće u mestu Isaside, u zaseoku koja živi sa velikom zajednicom beskućnika.

"Ovo je božji dar", rekao je Guardianu tokom jedne od poseta mašini. Nakon što je biometrijskim skeniranjem otisaka prstiju potvrdio njegov identitet, mašina je Durbanu izdala tri tablete za svaku od četiri dnevne posete, u skladu sa njegovim receptom.

„To znači da ne moram da idem da kupujem ifi drogu“, rekao je. „Imam čisto snabdevanje. Ne moram se toliko baviti drugim ljudima. Ponašate se kao odrasla osoba, a ne neka vrsta manijakalnog narkomana. Mi smo samo ljudi sa problemima mentalnog zdravlja. "

Vankouver već ima nekoliko šema za smeštaj svoje velike zajednice narkomana. Pionir takozvane tehnike smanjenja štete, Vankouver je prvi severnoamerički grad koji je 2003. godine uveo supervizijsko mesto ubrizgavanja - gde korisnici mogu uzimati lekove pred medicinskim radnicima, a sada ih je nekoliko u oblasti. Postoje i programi koji korisnicima omogućavaju pristup propisanom Dilaudidu ili farmaceutskom heroinu.

Tindal vjeruje da će njegova šema, za koju se nada da će se predstaviti u drugim gradovima, zavisnicima pomoći tako što će im pružiti veću autonomiju - omogućavajući im da pokupe zalihe po njihovoj pogodnosti, a da ne moraju posećivati apoteke u određeno vreme.

Međutim, MiSafe projekat i druge tehnike za smanjenje štete u Vankouveru nisu univerzalno popularne.

Dr Mark Ujainvala, lekar od zavisnosti koji upravlja oporavkom u Otavi u istočnoj Kanadi, kaže da je korisnicima nelegalnih droga potrebno lečenje za njihova stanja, a ne za lakši pristup supstancama. On tvrdi da su takve šeme naprotiv dovele do smrti, a ne izlečenja.

Kurir.rs/Gardian Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track