Region

0

SDA najavila podnošenje krivičnih prijava protiv Dodika i Cvijanovićke, traže smenu Tegeltije

Autor: KP

Izvor: Beta

SDA najavila podnošenje krivičnih prijava protiv Dodika i Cvijanovićke, traže smenu Tegeltije

"Tolerisanje protivzakonitih radnji je takođe protivzakonito delo", saopšteno je posle sednice Predsedništva SDA.

Dalje se navodi da će Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pozvati ostale poslaničke klubove da se protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice RS Željke Cvijanović podnesu odgovarajuće krivične prijave.

"Pozivamo članove Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) da pokrenu procedure smene (predsednika VSTS) Milana Tegeltije zbog prisustva paradržavnom političkom skupu kojeg je organizovao Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje ustavnog poretka u BiH", stoji u zaključcima Predsedništva SDA

Dodaje se da je Tegeltija "već odavno izgubio profesionalni kredibilitet", kao i da je nedopustivo je da se "takva osoba, pod direktnom kontrolom Dodikovog SNSD-a, uopšte nalazi u pravosudnom sistemu, a pogotovo na čelu VSTS-a".

Predsedništvo SDA je dalje ocenilo da najava političkih predstavnika iz RS da neće učestvovati u radu državnih institucija, opredstavlja "klasičan oblik političke ucene, s ciljem da se volja jedne politike i jednog entiteta nametne celoj državi".

"SDA na to nikada neće pristati. Demokratskim sredstvima, kroz institucije sistema, odlučno ćemo se suprotstaviti nasrtajima na državne institucije", saopštili su iz ove stranke.

Od BiH, navodi se u zaključcima, nikada neće biti odvojen niti jedan njen deo i upozorava da će bilo kakav pokušaj, bilo kojim sredstvima, da se to učini, prouzrokavati urušavanje mira postignutog u Dejtonu.

"Na svaku aktivnost koja bude pretnja teritorijalnom integritetu BiH odgovorićemo snažno i odlučno, svim legalnim mehanizmima i sredstvima. Pozivamo Dodika i one koji ga podržavaju da o ovome dobro razmisle", istakli su iz SDA.

Iz ove stranke su ocenili da će, ako bude ugrožen Dejtonski sporazum, biti dovedeni u pitanje, pre svega, entiteti koji su nastali tim sporazumom.

Predsedništvo SDA je pozdravilo reakcije dela međunarodne zajednice, koje su, kako je navedeno, ovaj put bile odlučnije nego ranije, pozivajući međunarodne predstavnike da "konačno preduzmu i konkretne mere kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi doživela eskalaciju sa nepredvidim posledicama".

Od Srbije, kao jedne od potpisnica, SDA je zatražila da se striktno pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno člana mirovnog sporazuma u kojem se navodi da će "strane u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge, rešavati sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržati se od bilo kakvih akcija, putem pretnje ili upotrebe sile ili na bilo koji drugi način, protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti BiH ili bilo koje druge države".

Iz SDA su istakli da neće prihvatiti izmenu strukture Ustavnog suda BiH, odnosno prestanak mandata stranim sudijama u tom sudu, navodeći da je Ustavni sud BiH dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta.

"Bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", naglašava se u saopštenju.

O izmeni strukture Ustavnog suda BiH, smatraju u SDA, može se razgovarati unutar eventualne reforme kompletnog BiH pravosuđa, a strane sudije mogu biti zamenjene domaćim samo u sklopu šire ustavne reforme, kojom bi se garantovalo funkcioniranje BiH bez bojkota i blokada.

SDA je pozdravila i odluku parlamenta Federacije BiH kojom se odbija poziv Narodne skupštine RS za definisanje "granične linije".

"Po Aneksu II Dejtonskog mirovnog sporazuma ne postoji nikakva granica između entiteta, već samo međuentitetska linija, koja ima isključivo administrativni značaj, poput linija koje dele kantone ili opštine, a sloboda kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga je zagarantovana kroz celu BiH", navodi se u zaključcima Predsedništva SDA.

Ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, navodi se dalje, iz SDA su pozivali Visokog predstavnika da iskoristi bonska ovlaštenja i smeni sve one koji pokušavaju rušenjem ustavnopravnog poretka narušiti mir i stabilnost u BiH.

Pozvali su Visokog predstavnika i da poništi odluke Narodne skupštine RS o dodeli odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim osobama osuđenim za ratne zločine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR