Spor oko parkinga u Leskovcu: Nova firma preuzela odgovornost, opozicija tvrdi da je to štetno za građane

I. Mitić/Novosti Online

21. 02. 2020. u 16:06

Brigu o mirujućem saobraćaju u Leskovcu preuzela novoosnovana firma „Parking i garaže“ Leskovac

Спор око паркинга у Лесковцу: Нова фирма преузела одговорност,  опозиција тврди да је то штетно за грађане

Foto: I. Mitić

LESKOVAC – Skupština grada Leskovca dala je saglasnost da novoosnovana firma „Parking i garaže“ Leskovac preuzme obaveze iz javno-privatnog partnerstva koje su pre 11 godina na tenderu poverene preduzeću „Metroparking“ Beograd odnosno njenoj ćerki firmi „Metroparking jug“ Leskovac. Ova firma je prodata za 100.000 evra, a u lokalnoj samoupravi su ocenili da nema zakonskih smetnji da sa novim partnerom nastave saradnju do isteka ugovora koji je potpisan na 25 godina. Opozicija je kritikovala predlog ove odluke uz tvrdnje da je ona nezakonita.

Pročitajte još: Sveštenik iz Leskovca PORODIO suprugu: Prozborio sam molitvu i ŠESTA beba je bila u mom naručju

- Privatnim kapitalom vlasnici mogu da raspolažu kako žele. Privrednik želi da ustupi ugovor i na to ima pravo. Ne vidim ništa sporno u tome, a to što je novi vlasnik iz Leskovca je samo plus – kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović i dodao da je vlasnička struktura u ovom preduzeću i ranije menjana, ali da o tome nije raspravljala Skupština grada.

Odbornici opozicione grupe „Za Leskovac – zajedno“ su, međutim, insistirali na tome da je trebalo raspisati novi javni poziv i uspostaviti novo javno-privatno partnerstvo.

- Upozoravam vas da predložena odluka nije u skladu ni sa jednim zakonom, a ova delatnost može se nekome dati samo na osnovu javnog konkursa i nema preuzimanja, davanja, niti otimanja javnog prostora – kazao je Nebojša Cakić, šef ove odborničke grupe koja je i ranije insitirala da postojeće javno-privatno partnerstvo bude raskinuto jer je štetno za građane.



I samostalni odbornik Dragan Savić u svemu ovome ne vidi interes lokalne samouprave uz opasku da se firmi „Parking i garaže“ treba dati „poverenje na reč i na osnovu nekakvog pisma o namerama“. Debata na ovu temu trajala je duže od dva sata, a stav da nema zakonskih ograničenja, pored gradonačelnika, zastupala je i advokatica ovih firmi Jovana Vučković Pejić kao i sekretar Skupštine grada Zoran Vukašinović. Istaknuto je da je ovaj pravni posao mogao biti obavljen i bez izjašnjavanja Skupštine grada, ali da je to učinjeno „kako bi sve bilo transparentno i kako bi se pokazala dobra volja za građenjem partnerskih odnosa“, a da je smisao u tome da Leskovac ima ugovornu stranu od koje će moći da traži odgovornost za ispunjenje obaveza.

KRITIKE I VAN PARLAMENTA

I odbornici iz Saveza za Srbiju, koji ne učestvju u radu parlamenta, kritikovali su ovu odluku vladajuće većine. Oni su ocenili da je tako dat legitimitet prodaji prava na naplatu parkiranja pri čemu se „trguje javnim dobrom kao da je to privatno vlasništvo, a ne vlasništvo svih građana Leskovca“.

UNAPREĐENjE USLUGA

U pismu o namerama „Parking i garaže“ navode da žele da unaprede nivo usluga izgradnjom nadzemnih i spratnih garaža, usavršavanjem softvera i postavljenjem digitalnih tabli sa tačnim brojem slobodnih parking mesta.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije