Najnovije vesti
Vesti Svet
Američka NOĆNA MORA se vratila: Obaveštajna služba objavila da Rusija POMAŽE Trampu da bude reizabran

Američka NOĆNA MORA se vratila: Obaveštajna služba objavila da Rusija POMAŽE Trampu da bude reizabran

Američke obaveštajne agencije upozorile su da Rusija pokušava da pomogne američkom predsedniku Donaldu Trampu da bude reizabran u novembru.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
PUTIN TRAMP Foto: A. P., EPA / RAS Srbija
PUTIN TRAMP

Obaveštajni zvaničnici rekli su poslanicima prošle nedelje da se Rusija meša u izbornu kampanju 2020. godine sa ciljem da se baci sumnja na integritet glasanja i pruži podrška ponovnom izboru Trampa.

Informacije su se pojavile na zatvorenom brifingu Kancelarije za nacionalnu obaveštajnu službu prošlog četvrtka, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je, navodno, besan i strahuje kako će demokrate iskoristiti ovu informaciju protiv njega.

- Republikanci su reagovali kako biste očekivali. Poludeli su - rekao je anoniman izvor i dodao da je stranka dovela u pitanje saznanja obaveštajne službe.

Sastanku je prisustvovao demokrata Adam Šif koji je vodio proces impičmenta protiv Trampa, što je predsednika dodatno razbesnelo.

Pročitajte još

- Ukoliko su izveštaji tačni i predsednik se bude umešao, on će ponovo raditi protiv naših napora da zaustavimo strano uplitanje u izbore - napisao je Šif na Tviteru.

Pristalice Trampa koje su prisustvovale brifingu tvrdile su da je predsednik zauzeo čvrst stav prema Rusiji što je ojačalo evropske veze i bezbednost.

Grenel i Tramp
Foto: EPA/ Stefani Reynolds, Profimedia / RAS Srbija
Grenel i Tramp

Tramp je u četvrtak smenio dosadašnjeg šefa obaveštajnih službi Džozefa Megvajera i na to mesto postavio Ričarda Grenela, ambasadora SAD u Nemačkoj i specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine.

Megvajer je bio nominovan za mesto stalnog šefa, ali se Tramp navodno predomislio kada je saznao za brifing i ono što je nazvao "nelojalnošću svog osoblja".

Međutim, Trampova administracija tvrdi da ove dve stvari nemaju veze jedna sa drugom i da je prava slučajnost što su se dogodile u isto vreme.

Moskva i dalje odbacuje optužbe za umešanost u prošle predsedničke izbore 2016. godine.