"Pozitivni efekti etičkog kodeksa"

U Beogradu održana konferencija o etičkom kodeksu ponašanja lokalnih funkcionera.

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2007.

15:25

Default images

Primena etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera, iako nije pravno obavezujuća, za godinu dana primene već je dovela do prvih pozitivnih rezultata, ocenjeno je danas na konferenciji koju je u Beogradu organizovala Stalna konferencija gradova i opština.

Predsednik SKGO-a Željko Ožegović istakao je da kodeks predstavlja akt samoregulacije u vršenju vlasti na lokalnom nivou i sadrži kombinaciju pravnih i etičkih normi i standarda.

Prema njegovim rečima, njegovim prihvatanjem funkcioneri se obavezuju da su svesni odgovornosti koju podrazumeva vršenje javne funkcije i da su spremni, u cilju demokratizacije političkog života, da se obavežu na poštovanje jasnih i nedvosmislenih pravila postupanja.

"Oni su dužni da u svakodnevnom političkom životu poštuju odbredbe kodeksa kada se radi o odnosu prema zaposlenima, medijima, poštovanju fer-pleja u kampanjama, izbegavanju sukoba privatnog i javnog interesa i na poštovanje načela nediskriminacije i zabrane favorizovanja i da se uključe u otkrivanje i borbu protiv svih oblika korupcije u svojoj sredini", istakao je Ožegović.

Prema njegovim rečima, potrebno je oformiti radna tela za praćenje primene kokeksa koja pored te funkcije mogu biti od velike koristi Odboru za rešavanje sukoba intersa u smislu praćenja stanja na nivou lokalne samouprave, razmeni podataka i konsultacijama.

Predsednik Odbora za rešavanje o sukobu interesa Milovan Dedijer izrazio je uverenje da će primena etičkog kodeksa dati efekte, a posebno osnivanjem opštinskih radnih tela.

On je istakao i da je značaj rada odbora i opštinskih radnih tela velik jer su to antikorupcijska tela koja imaju preventivnu ulogu i dodao da su oni četvrta grana vlasti jer brinu o tome da funkcioneri ne podređuju opšti interes privatnom i pomažu da ne dođe do takvih situacija.

Dedijer je naglasio da rezultate ne treba očekivati "preko noći" jer je potreban dug period da se korupcija "svede na razumnu meru".

Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave rađen je po uzoru na Evropski kodeks ponašanja lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika iz 1999, a usvojilo ga je 148 od 167 opština u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: