');
Blic Biznis Moj novčanik

GDE JE U CRNOJ GORI PLATA 700 EVRA, A GDE JE MANJA OD 200 U jednom gradu na moru primanja rastu rapidno, dok u drugom nisu dovoljna ni za račune

Najveće prosečne plate i penzije u Crnoj Gori imaju građani Tivta, a ta primanja najmanja su u Petnjici, pokazuju poslednji podaci Monstata i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) za decembar prošle godine, pišu današnje Vijesti, a prenosi portal Bankar.me.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Foto: shutterstock

Prosečna decembarska plata u Tivtu bila je 693 evra i za 33 odsto ili 173 evra je veća od državnog proseka. Za četiri godine prosečna plata u Tivtu povećana je za 100 evra. Tivat je i jedina opština u kojoj je prosečna plata veća od minimalne potrošačke korpe od 647 evra. Uzrok za rast prosečnih zarada u Tivtu su investicioni projekti, gde su delu zaposlenih u građevinarstvu i nautici, a naročito u menadžmentu, plate značajno veće od državnog proseka od 520 evra.

Pročitajte još

Prosečna penzija u ovom gradu iznosi 354 evra i za 23 odsto ili 65 evra je veća od prosečne na nivou države. Razlog za veće penzije u Tivtu su brojni vojni penzioneri, penzionisani radnici bivšeg Arsenala koji su nekada imali visoke zarade kao i penzionisani pomorci.

Najniža prosečna zarada je u Petnjici, novoj opštini koje se odvojila od Berana pre šest godina. Ona je u decembru iznosila 420 evra i bila je za 100 evra manja od državnog proseka, a za 273 evra manja nego u Tivtu. Penzioneri Petnjice imaju i najnižu prosečnu penziju u Crnoj Gori od svega 165 evra. Ona je za 124 evra manja od državnog proseka i čini četvrtinu minimalne potrošačke korpe.

Sledeći grad na niskim penzijama je Gusinje gde 369 penzionera prima prosečnu od 188 evra.