');
Blic Biznis Vesti

OD DANAS NOVA NOVČANICA OD 20 FUNTI U pitanju je najsigurnija novčanica, tajna je u materijalu od koga je pravljena, a nije papir

Nova novčanica od 20 funti sa likom umetnika Vilijama Tarnera pojaviće se danas u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji. Ova novčanica je proglašena za "najsigurniju novčanicu do sad", piše portal Bankar.rs.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Foto: Tanjug/AP

Polimer će zameniti prethodnu papirnu novčanicu od 20 funti. Nova novčanica sadrži dva prozora i dve folije u boji kako bi se sprečilo falsifikovanje.

Mark Karnei, guverner Banke Engleske
Foto: Tanjug/AP
Mark Karnei, guverner Banke Engleske

Banka očekuje da će polovina svih bankomata širom Velike Britanije u samo dve nedelje izdati polimerske novčanice od 20 funti.

Banka Engleske je već u opticaj pustila polimerske novčanice od 5 i 10 funti, a nova polimerska novčanica od 50 funti biće izdata sledeće godine.

"Naše novčanice slave neobično bogato i raznoliko nasleđe Velike Britanije i ističu doprinose njenih najvećih građana. Tarnerova umetnost bila je transformativna.

Pročitajte još

Oduševljen sam što će se delo verovatno najuticajnijeg britanskog umetnika svih vremena pojaviti na još dve milijarde umetničkih dela – novim novčanicama od 20 funti koje ljudi mogu početi da koriste od danas", rekao je guverner Banke Engleske, Mark Karnei.

Banka Engleske predstavila je novu novčanicu u oktobru prošle godine.