Kuća i vrt

Kuhinjsko poluostrvo zamjena za trpezariju

Kuhinjsko poluostrvo zamjena za trpezariju
Foto: N.N. | Kuhinjsko poluostrvo zamjena za trpezariju

Obično opisivana kao srce svakog doma, kuhinja predstavlja poseban prostor koji zahtijeva pažljivo planiranje kako bi bio kreiran na pravi način...

Pošto se kuhinja ne koristi samo za pripremanje hrane, već i kao prostor za zabavu i druženje, ručavanje, priču, postoji nekoliko faktora koje morate razmotriti kada je u pitanju idealan raspored.

Kuhinjsko poluostrvo u suštini služi identičnoj svrsi kao i ostrvo, ali je ono fiksirano makar za jedan zid, a dostupno je sa tri strane, za razliku od običnog ostrva kome je pristup omogućen sa sve četiri strane. Poluostrvo se posmatra kao proširenje ostatka kuhinje, a ostrva su poznata kao samostalne jedinice, odvojene od ostatka radnih površina i namještaja.

Često služe kao zamjena za trpezariju, pogotovo kada pružaju dovoljno prostora za više od dvije osobe, ali ujedno služe i za vizuelno odvajanje prostora kuhinje od ostatka često otvorenog rasporeda kuće ili stana.

Zbog svoje strukture, poluostrva predstavljaju savršen izbor za kuhinje manjih površina i daleko su efikasnija po pitanju upotrebe prostora. Daleko ih je lakše ugraditi, dok vlasnici mogu izabrati koliko malo ili veliko njihovo poluostrvo može biti.

Ukoliko posjedujete kuhinju L oblika, poluostrva mogu najbolje služiti ukoliko se dupliraju kao pregrade, koje na komotan način razdvajaju prostor za ručavanje ili ostatak stana od kuhinje. Sa poluostrvom takođe možete dobiti dosta prostora za odlaganje stvari i dodatnu radnu površinu.

Kao dodatak svemu, ako brinete o tome da je vaša kuhinja previše mala za sjedenje, znajte da oko poluostrva možete postaviti barske stolice, čime ćete povećati svoje opcije za ručavanje.

Kako inače živite i planirate da upotrebljavate svoj kuhinjski prostor, predstavlja drugi faktor odlučivanja po pitanju ostrva ili poluostrva - poluostrva se generalno postavljaju u određenim sekcijama kuhinje kako bi kreirala granicu između prostora za kuvanje i trpezarije ili dnevne sobe.

Međutim, ukoliko ne želite da provodite zabavne trenutke u svojoj kuhinji, a nešto više privatnosti tokom spremanja jela predstavlja ono za čim tragate, poluostrva su daleko bolji izbor za vašu kuhinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije