Uskoro pobuna radnika u Krušiku? 1Foto: Stanislav Milojković

Situacija u Krušiku koju već mesecima karakterišu veliki dugovi i gubici postaje alarmantna, a kako saznaje Danas uskoro je moguća pobuna radnika uplašenih za svoju egzistenciju i budućnost fabrike.

Valjevska vojna fabrika, koja je mesecima u centru pažnje zbog sumnjivih poslova s domaćim trgovcima oružja bliskim državnom vrhu i vrhu Srpske napredne stranke (SNS), dovedena je, tvrde predstavnici zaposleni za Danas, u najnezavidniju poziciju u svojoj 81 godini postojanja.

U prilog tome je i činjenica da radnicima Krušika, po prvi put u poslednjih 16 godina nisu na vreme isplaćene plate. Zaposleni su, naime, akontaciju za januar trebali da prime 14. februara, ali se to nije desilo zbog besparice u fabričkoj kasi.

Sagovornici našeg lista tvrde da na jednom od fabričkih računa, koji je u funkciji, ima smo oko 700.000 dinara, što nije dovoljno ni za isplatu sedam inženjerskih zarada, a kamoli za plate oko 3.200 radnika.

Direktor fabrike Vladan Lukić rekao je sindikalcima da bi akontacija januarskih plata mogla da bude isplaćena danas (petak). Ukoliko tako ne bude, radnici će najverovatnije u ponedeljak organizovati štrajk upozorenja, a moguće je i da danas ujutro uđu u upravnu zgradu i posete direktora Lukića, navode sagovornici našeg lista.

Oni podsećaju da je poslednji put isplata zarada u Krušiku kasnila 2004. nakon čega su radnici ušli u upravnu zgradu i tadašnjeg generalnog direktora fabrike Radivoja Milutinovića Beku, kako tvrde, izbacili iz kabineta.

Trenutna situacija je ističu mnogo gora nego 2004., jer je dug fabrike, prema saznanjima predstavnika zaposlenih, premašio 50 miliona dolara, usled čega su dobavljači prestali da isporučuju repromaterijal i opremu.

Izostaje, dodaju, i bilo kakva pomoć države, koja, s obzirom da se bliže izbori možda i svesno izbegava da obezbedi novac za plate, i na taj način „pušta niz vodu“ direktora Lukića, kako bi pred javnošću i radnicima odgovornost prebacila na fabričko poslovodstvo.

U Krušiku ističu da je, pored povlašćenog statusa privatnih trgovaca bliskih državnom vrhu, pre svega firme GIM koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, valjevsku fabriku na ivicu kolapsa doveo i višak radnika, nastao partijskim zapošljavanjem članova SNS iz Uba, Lajkovca i Mionice, ali i drugih gradova Srbije.

Prema važećim zakonskim propisima, fabrika može na određeno vreme da angažuje do deset odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih. Krušik ima oko 1.200 stalno zaposlenih, pa je, da je poštovan zakon, mogao da ima najviše 120 angažovanih „ugovoraca“, a ne više od 2.000 koliko ih je dovedeno u fabriku, navode u Krušiku. Sindikati su upozoravali na moguće posledice tolikog zapošljavanja.

„Oni koji su zapošljavali ljude na taj način, sada imaju obavezu da reše taj problem, ali je očito da to, pod pritiskom vlasti, to neće smeti da učine pre izbora“, kažu u Krušiku.

Prethodni štrajk upozorenja u Krušiku je organizovan početkom avgusta prošle godine. Reprezentativni sindikati tada su o situaciji u fabrici upoznali nadležne fabričke i državne organe, institucije i funkcionere, među kojima i predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić. Iz državnog nikakav odgovor na ta upozorenja sindikata do danas nije stigao.

Bez odgovora Danasu

Generalni direktor Krušika Vladan Lukić i predsednik fabričkog Nadzornog odbora pukovnik Veljko Petrović juče se nisu odazvali pozivima Danasa kako bi odgovorili na naše pitanje zašto kasne akontacije u toj fabrici. Pukovnik Petrović nije odgovorio ni na SMS poruku u kojoj smo mu postavili to pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari