O mučenju i ubijanju u Čelopeku

Na suđenju za zločine u Zvorniku, svedok pod pseudonimom "Pet" svedočio o mučenju, zlostavljanju i ubijanju Muslimana u Čelopeku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2007.

19:51

Default images

Zaštićeni svedok je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu ispričao da je krajem maja 1992. godine bio u grupi muškaraca koja je umesto na razmenu odvedena u Dom kulture u Čelopeku, gde su po optužnici pripadnici jedinice "Žute ose" ubili najmanje 19 iz grupe od 163 zlostavljana Muslimana iz sela Divič.

On je posvedočio da je za oko mesec tamo ubijeno više od 20 ljudi, da su bili zaklani ili ubijeni iz vatrenog oružja i da su u Domu kulture bili optuženi Ivan Korać i Dragan Slavković, koje je tada znao po nadimcima "Zoks" i "Toro", kao i izvesni "Pufta".

Zaštićeni svedok je rekao da su "Zoks", "Toro", "Pufta" zarobljenike u Čelopeku seksualno zlostavljali, terali da se među sobom biju, a "Pufta" je nožem obeležavao zarobljenike po čelu ili leđima.

Dodao je da su tela ubijenih tovarili u kamione, a da je on sa oko 80 preživelih krajem juna odveden u zgradu "Novi izvor" u Zvorniku, a odatle u logor u Batkovcu gde je ostao oko godinu dana, kada je došlo do razmene.

Optuženi predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić i komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović odbacili su krivicu za prisilno iseljavanje 1.822 Muslimana iz sela Kozluk i Skočić 26. juna 1992. godine.

Oni su na početku suđenja, 28. novembra 2005. godine, negirali su da su znali, ali da nisu sprečili zločine u Domu kulture u mestu Čelopek, u maju i junu 1992. godine.

Optuženi pripadnici "Žutih osa" Slavković, Korać i Siniša Filipović negirali su izvršenje zločina, dok se Dragutin Dragičević brani ćutanjem.

Suđenje pred većem predsedavajuće Tatjane Vuković nastavlja se sutra u 9.30 u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: