Šta je zajedničko za koronavirus i proteste u Francuskoj?

Epidemije, kao i protesti, ne dožive naglu ekspanziju, pa potom nestanu, nego ostaju i vrebaju iz prikrajka, čekajući da eksplodiraju, smatra Slavoj Žižek.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2020.

08:20

Šta je zajedničko za koronavirus i proteste u Francuskoj?
EPA/ IAN LANGSDON

Čuveni filozof navodi da su Kinezi smatrali da će karantin biti dovoljan kako bi se sprečila epidemija, ali sada, kada je u 20 država prijavljen slučaj ovog virusa, novi pristup je neophodan.

"Kako da se suočimo sa takvim pretnjama", pita se Žižek, dodajući da bismo mogli nešto da naučimo od Elizabet Kibler-Ros koja je govorila o pet etapa kroz koje prolazimo kada saznamo da, na primer, bolujemo od neizlečive bolesti.

Te faze su poricanje, bes, cenkanje, depresija i pomirenje sa stvarnošću, sa naglaskom da one ne dolaze uvek u istom redu niti da se sve faze javljaju kod svih pacijenata.

Žižek smatra da se ista podela može primeniti i na društvo kada se suoči sa nekim traumatičnim događajem i uzima za primer ekološke katastrofe.

"Prvo nastupi poricanje kada kažemo da je to samo paranoja i ništa više od uobičajenih oscilacija u vremenu. Zatim nastupa bes, na velike korporacije koje zagađuju naš vazduh i vladu koja ignoriše probleme. Cenkanje podrazumeva razmišljanje da ukoliko recikliramo dobićemo više vremena, dok nakon njega nastupa depresija. Naposletku, pomirenje da se suočavamo sa ozbiljnom pretnjom i da moramo da menjamo naš način života u potpunosti", navodi Žižek.

Žižek ove etape primenjuje na koronavirus, ali se pita kako izgleda prihvatanje u ovom slučaju, prenosi Raša Tudej.

"Sa čime bismo morali da se pomirimo? Sa činjenicom da postoji podnivo života, bemsrtni, glupo ponavljajući, seksualni život virusa koji je oduvek bio tu i biće uvek sa nama, čekajući da eksplodira kada najmanje očekujemo", navodi Žižek.

Žižek navodi da epidemije virusa pokazuju besmisao naših života, s obzirom na to da virus(ili npr. asteroid) mogu da unište sve ono što stvorimo.

On smatra da etapa prihvatanja može da ide u dva pravca.

"Prvi podrazumeva normalizaciju bolesti. "Ok ljudi, umiraćemo, ali život ide dalje, možda bude i dobrih propratnih efekata". Ili prihvatanje može dovesti do mobilizacije ljudi, bez panike ili iluzija, kako bismo delovali solidarno kao kolektiv", zaključio je Žižek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: